BITS – Gamenieuws: ‘Iwata laughs’, Nintendo maakt weer winst

08-05-2015 16:13

Nintendo had de afgelopen jaren de wind wat tegen, maar klom vorig jaar uit de rode cijfers. De Oculus Rift komt begin 2016 op de markt; kunnen we eindelijk zien of het echt wat wordt met virtual reality!

Nintendo klimt voorzichtig uit het dal

Na vier jaar met verlies te hebben gedraaid, staat Nintendo weer in de zwarte cijfers. Over 2014 werd een nettowinst behaald van ongeveer 183 miljoen euro. Het positieve resultaat is wel deels te danken aan de lage stand van de Japanse yen ten opzicht van de dollar.

BITS_IWATA

In 2014 werden 8,7 miljoen Nintendo 3DS/2DS’en verkocht, inclusief het nieuwste model, dat begin dit jaar verscheen: de New Nintendo 3DS. In totaal staat de teller van het aantal verkochte Nintendo-handhelds hiermee op 52 miljoen exemplaren.

De Wii U deed het nog steeds niet bijzonder goed: in 2014 werden er 3,4 miljoen exemplaren verkocht; het totaal komt hiermee op 9,5 miljoen. Interessant is dat Nintendo aangaf komend jaar weer 3,4 miljoen Wii U’s denkt te verkopen; een eventuele opvolger lijkt er dus niet in te zitten.

BITS_WIIU

Speciale aandacht in het jaarverslag is weggelegd voor een deal met Universal-themaparken. Nintendo en Universal zijn van plan om samen attracties te ontwikkelen die zijn geïnspireerd door bekende videogames. Een Super Mario– of Pokémon-achtbaan? Een F-Zero– of Mario Kart-racebaan? Een soort Droomvlucht gebaseerd op The Legend of Zelda? Het zou zomaar kunnen! Zou nóg leuker zijn als Nintendo een heel eigen pretpark opent, maar die kans lijkt ons niet zo groot.

BITS_AMIIBOshot

De Amiibo lijken een gouden greep: Nintendo had naar eigen zeggen niet verwacht dat de vraag zó groot zou zijn, en wil zowel het aantal poppetjes en hun functionaliteit fiks uitbreiden. Hopelijk krijgen sommige figuurtjes nog een heruitgave, want de prijzen die op Marktplaats gevraagd worden zijn niet normaal! Zestig euro voor een Pac-Man! Het lijkt er op dat we ons inderdaad aan de rand van de morele afgrond bevinden. Wat heet? We zijn reeds in vrije val!

Oculus Rift verschijnt begin 2016

De virtual reality-bril Oculus Rift is sinds de Kickstarter-campagne in 2012 in ontwikkeling. Veel ontwikkelaars hebben al een vroege versie in huis, waarmee ze kunnen experimenteren en al die toffe filmpjes maken, maar wanneer de consument ermee de virtuele wereld in konden stappen bleef lang vaag.

BITS_OCULUS

Deze week maakte Oculus VR bekend dat de bril in het eerste kwartaal van 2016 op de markt komt: pre-orders beginnen komend najaar. Het definitieve ontwerp werd ook onthuld: zo komt de VR-headset er uit te zien.

BITS_OCULUS2

De bal ligt nu bij Sony en Microsoft: deze bedrijven werken aan eigen entertainmentheadsets, respectievelijk de Morpheus (VR) en HoloLens (augmented reality). Vooral de laatste maakte onlangs indruk:

Gog Galaxy

Online games kopen, downloaden en spelen is al een tijd mogelijk via bijvoorbeeld Steam, Origin en Gog (Good old games). De laatste was voorheen vooral bekend als website, maar is deze week gestart met een service die aan de eerste twee doet denken.

De naam is ‘Galaxy’, en je kunt hier games aanschaffen, een vriendennetwerk onderhouden, multiplayergames spelen, enz. Tijdens singleplayer-games hoef je geen internetverbinding te hebben en het gebruik van Galaxy is sowieso geen vereiste om games bij Gog te kopen.

Het netwerk is dus optioneel, wat ook wel eens leuk is. Er is niets vervelender dan een verplichte internetverbinding voor een spel dat je niet eens online speelt!

Zo, dat was het weer voor deze week! Heb je al gelezen over Thomas’ ervaringen met Dota 2? Of gecheckt of de nieuwe Mortal Kombat te pruimen is? Dat wordt dan hoog tijd! Fijn weekend!

Wil je – om wat voor reden dan ook – contact opnemen met Bits? Stuur een mailtje naar [email protected] , of volg Bits op Twitter: ‘@Bitspost‘.