Recensie

Waar Fisk de macht grijpt

08-05-2015 11:27

In de vorige aflevering van Marvel/Netflix-serie Daredevil kregen we voor het eerst een uitgebreide blik op de slechterik, Wilson Fisk (Vincent D’Onofrio). Hij leek in eerste instantie een vriendelijke, maar ietwat zenuwachtige man. Aan het einde van de aflevering bleek Fisk echter ook een duistere, gruwelijke kant te hebben. Hij vermoordde Anatoly, een van de Russische broers en maakte zijn plan om de stad te veroveren kenbaar.

Romantiek voor Matt

Deze vijfde aflevering, World on Fire gaat rustig van start, met een intieme scène tussen Matt (Charlie Cox) en Claire (Rosario Dawson). De twee komen bij hem thuis bij van het gevecht met de Russen. Eindelijk delen ze een kus, wat we als kijker al lang en breed konden zien aankomen. Maar gemakkelijk wordt die relatie niet, gezien Matts belofte om Fisk tegen te houden.

Er dient zich de volgende dag een nieuwe zaak aan voor advocatenbureau Nelson & Murdock. De scènes rond de nieuwe zaak (iets met een huisjesmelker) dient twee doelen. Enerzijds om een niet helemaal geslaagde romance op te zetten tussen Karen (Deborah Ann Woll) en Foggy (Elden Henson) op te zetten. Anderzijds wordt Matt hierdoor naar het politiebureau gevoerd, alwaar hij dankzij zijn supergehoor mee kan luisteren met het verhoor van een Russisch bendelid. Die noemt in ruil voor strafvermindering de naam van Fisk, waarop de verhorende agenten hem doodschieten. Het laat zien hoe ver de arm van Fisk reikt in Hell’s Kitchen.

Wilson Fisk grijpt de macht

En dat zal alleen maar verder gaan. Fisk bespreekt met de andere maffiabazen van Hell’s Kitchen, waaronder een mysterieuze Aziatische dame met de naam Madame Gao (Wai Ching Ho), zijn plannen om de Russen uit te schakelen. Zij gaan daarmee akkoord, waarop Fisk een plan in werking stelt. Actief is hij niet in de uitvoer, want Fisk zit gezellig in een restaurant op een tweede date met Vanessa (Ayelet Zurer), als alles gebeurt.

De titel van de aflevering zorgde al voor de verwachting van vuur en vlam. En die wordt geheel ingelost. In World on Fire zien we namelijk hoe de Russen, die op het punt staan een aanval te lanceren op Fisk, aangevallen worden door diens handlangers. Specifiek zien we een aanslag die gepleegd wordt op de basis van Vladimir (Nikolai Nikolaeff), die hem ternauwernood weet te overleven.

De aanslagen worden op meerdere plekken tegelijk gepleegd, met als gevolg een prachtig beeld waar Fisk en Vanessa voor het raam van het restaurant staan, te kijken naar een brandend New York. Het comic-achtige beeld dat hier geschetst wordt, laat zien dat de twee in elk geval een sterk duo gaan vormen, in hun pogingen de stad opnieuw vorm te geven. Maar voordat het zover kan zijn, wil Fisk de boel eerst afbreken.

De wereld in vuur en vlam

Matt speelt daarin ook een grote rol, want hij was net op het moment dat de aanslagen gepleegd worden, op weg naar Vladimir. Daar treft hij de gewonde Rus aan, weet hem neer te slaan, maar precies op dat moment komt de politie aan. Het brengt Matt in een lastig parket, maar hoe hij daaruit ontsnapt wordt niet meteen duidelijk. In plaats daarvan eindigt World on Fire met een flinke cliffhanger.

De aflevering is erg sterk, vooral omdat er meer duidelijkheid gegeven wordt over de motivatie van Wilson Fisk. Marvel-slechteriken zijn over het algemeen vrij oppervlakkig en hebben alleen als doel het veroveren van de wereld. Dat is niet het geval met Vincent D’Onofrio’s Wilson Fisk. De acteur geeft zijn personage een extra dimensie door hem zeer menselijk neer te zetten, met een wat enge kant. Je merkt in al zijn handelen, dat hij zichzelf inhoudt. Het is knap en schept de verwachting dat Fisk ook in toekomstige afleveringen alles behalve een oppervlakkige slechterik is.