Recensie

Wie mag de piemel wassen?

12-05-2015 16:00

Dankzij de hype rondom de mannenblijvenjongensfilm Ventoux hoeven we eigenlijk niet meer naar de bioscoop. De afgelopen weken werden we overspoeld met voorfilmpjes en interviews. Het boek hadden we toch al gelezen en in de mededeling dat het einde van de film net iets afwijkt van de roman tuinen we ook niet in.

Daarom maar eens aandacht voor de vorige prent van veelfilmer Nicole van Kilsdonk, het melodrama Onder het hart, dat net uit is op dvd en video on demand. Het begint allemaal heel aardig. Want wat is het fijn om Kim van Kooten terug te zien als actrice. Met haar laconieke spel en ironische ondertoon weet zij wel raad met de wat gekunstelde theaterteksten van scenarioschrijver Peer Wittenbols.

Van Kooten speelt de biologe Masha die als een blok valt voor huisarts Luuk (Koen de Graeve), die net in de vlindertuin haar favoriete soort met zijn achterwerk heeft vermoord. Wat volgt is een modaal romcomscenario waarin de lastige puberdochters van Luuk, zijn kersverse ex Suzanne (Lies Visschedijk) en de knorrige broer van Masha (Frank Lammers, die nu echt serieus last krijgt van zijn ‘vergeten Jumbo-groente’-imago) de hindernissen naar een lang en gelukkig leven vormen.

Tranentrekker

Maar ho wacht, we zijn romantisch nog maar nauwelijks op stoom of filmmakers Van Kilsdonk en Wittenbols gooien er een knoeperd van een plotwending tegenaan. Omdat ie ook al in de trailer zit, zijn wij de beroerdste niet om vrolijk mee te spoilen. Luuk is terminaal ziek.

Wat volgt is een drakerige tranentrekker over een dilemma dat aan de schrijftafel misschien nog zo geniaal leek. Bij wie slijt je liever je laatste uren: je vurige nieuwe liefje of je nog steeds wel aardige ex met wie je twee kinderen en een hel verleden deelt. De polderoplossing die het trio uitonderhandelt, zorgt voor nieuwe onderlinge spanningen.

Piemel

Onder het hart wil heel graag een hevig ingevoelde tragedie zijn, maar slaat de plank steeds behoorlijk mis. Het spel is naturel, maar de teksten bepaald niet. De chemie tussen Van Kooten en De Graeve ontbreekt volledig. Een grote liefde is meer dan het in beeld brengen van een paar stevige vrijscènes. Zouden die twee ooit wel eens een zinvol gesprek voeren, denk je al gauw.

Onbedoeld lachwekkend wordt het wanneer de twee rivales in de liefdes aan het sterfbed staan te kibbelen over wie de piemel van de terminale patiënt mag wassen. Voor een film die zo nadrukkelijk op de emotie mikt, is zo’n scène de genadeklap.

Dvd/vod: Onder het hart. Regie: Nicole van Kilsdonk. Met Kim van Kooten, Koen de Graeve, Lies Visschedijk en Frank Lammers.