BITS – Gamenieuws: nieuwe Assassin’s Creed, Bloodstained, Konami stopt met games?

15-05-2015 16:00

Wat gebeurde er deze week op gamesgebied? We zagen een nieuwe Assassin’s Creed, de spirituele opvolger van Castlevania: Symphony of the Night en Konami dat mogelijk stopt met het maken van consolespellen. Dit, én mooie nieuwe Sega-prints bij Cook & Becker lees je in Bits-gamenieuws! Fijn weekend!

Bloodstained

Castlevania: Symphony of the Night is één van de beste actie-avonturenspellen ooit (na Super Metroid waarschijnlijk). De assisant-director achter deze game, Koji Igarashi, maakte vervolgens vergelijkbare games in de Castlevania-serie, maar na het behoorlijk matige multiplayer-spel Harmony of Despair (2010) werd het een tijdje stil.

BITS_BLOODSTAINED

Deze week kwam hij echter weer tevoorschijn op Kickstarter, met Bloodstained: een spirituele opvolger van Symphony of the Night. In recordtijd zamelde hij al een slordige twee miljoen dollar in!

Geinig! De game verschijnt op Steam (Mac, Linux en pc), de Playstation 4 en Xbox One. Het project duurt nog wel even: Bloodstained is gepland voor maart 2017!

Konami hervormt

Recent werd bekend dat het hommeles was bij de Japanse uitgever Konami. Hideo Kojima, de man achter de beroemde Metal Gear-serie zou (volgens geruchten) rücksichtslos aan de kant zijn gezet. Daarnaast werd de horrorgame van Kojima en filmregisseur Guillermo del Toro, Silent Hills geannuleerd. Daarnaast liet Konami zichzelf van de Amerikaanse beurs verwijderen.

BITS_KONAMI

Hoe het precies met Hideo Kojima zit is niet bekend, maar duidelijk is dat Konami zelf met een grondige herpositionering bezig is. In een interviewtje met de Japanse site Nikkei Trendy, verklaarde CEO Hideki Hayakawa dat ‘mobile games het nieuwe zwaartepunt zijn’ voor het bedrijf.

In Japan is mobiel gamen al een tijd min of meer de standaard, waardoor traditionele spellenontwikkelaars behoorlijk in de verdrukking komen. Recente mobile games van Konami haalden veel geld op, terwijl de productiekosten véél lager zijn dan het maken van een nieuwe Pro Evolution Soccer of Metal Gear Solid (de twee belangrijkste series van Konami).

BITS_MGSVII

Dat Konami helemáál stopt met het maken van consolegames is overigens niet gezegd, maar het bedrijf lijkt wel drastisch af te bouwen. Alleen Metal Gear Solid V en PES (mogelijk) worden internationaal uitgebracht.

Assassin’s Creed Syndicate

Een nieuw jaar, een nieuwe Assassin’s Creed! Deze week deed Ubisoft het nieuwste deel uit de doeken, met als subtitel Syndicate. Geruchten en lekken suggereerden dat het spel zich afspeelt in het Londen van koningin Victoria, en dit klopte helemaal. Alleen de naam is veranderd van Victory naar Syndicate.

BITS_ACSYNDICATE

Londen tijdens de industriële revolutie is een behoorlijk toffe setting: niet alleen was het verschil tussen arm en rijk ontzettend groot, ook stammen ontzettend veel verhalen, urban legends en figuren uit deze ‘bloeiperiode’ van het Britse Rijk. Charles Darwin, Sherlock Holmes, Jack the Ripper, Spring-Heeled Jack, Dr. Jekyll (en Mr. Hyde), ontelbare spookverhalen, bendeoorlogen en ga zo maar door. De kans is groot dat je tijdens Syndicate met allemaal te maken krijgt.

In tegenstelling tot het vorig jaar verschenen Assassin’s Creed Unity lijkt er geen multiplayer in de game te zitten. Hieronder krijg je een (vroege) indruk van wat je kunt verwachten. Zo op het eerste gezicht is het de bedoeling om bendes in sloppenwijken te organiseren tot een georganiseerde misdaadbende.

De game verschijnt op 23 oktober voor de Playstation 4 en Xbox One; een pc-versie volgt waarschijnlijk iets later.

Retro Sega-artwork

De hoogtijdagen van Sega, waarin het bedrijf z’n eigen spelcomputers had, zijn al een tijdje voorbij. Gelukkig hebben we de herinneringen nog! De Nederlandse digitale kunsthandel Cook & Becker werkt op het moment samen met Sega en artists om spelklassiekers te vangen in mooie giclée-prints.

Jet Set Radio print for SEGA by Roman van der Haven

Jet Set Radio print for SEGA by Roman van der Haven

De eerste lichting bestaat uit vijf werken: Phantasy Star, Shinobi, Streets of Rage, Golden Axe en Jet Set Radio. Tof om even te checken.

Wil je – om wat voor reden dan ook – contact opnemen met Bits? Stuur een mailtje naar [email protected] , of volg Bits op Twitter: ‘@Bitspost‘.