Interview

Elizabeth Banks: ‘Amerika heeft nog altijd moeite met vagina’s’

15-05-2015 13:04

 

Elizabeth Banks is ondeugender dan haar smeuïge all-american verschijning doet vermoeden. TPO spreekt de actrice en regisseuse over het gekartelde Pitch Perfect II.

 

Haar regiedebuut Pitch Perfect II mag dan op het eerste gezicht een zoetige tienercomedy lijken, Elizabeth Banks verstopte er slinks wat stekeligheden in. “En daarbij kijk ik altijd hoe ver ik kan gaan…”, zo vertrouwt de 41-jarige vamp TPO exclusief in Berlijn toe. Het studentenzangclubje in Pitch Perfect dat het WK a-cappella-zingen wil winnen (en dat is meteen het verhaal) blijkt nogal divers en Banks schroomt hier dus niet om hun etniciteit (Hispanic), uiterlijk (obesitas) en geaardheid (lesbisch) hilarisch uit te buiten. In haar suite in het Ritz-Carlton komt Miss Banks op een licht-docerend toontje met de toelichting. “Ik hou niet van safe en politiek correct. Bovendien, de grappen hebben altijd een laagje en geven meteen de maatschappelijke pijnpunten aan, zoals racisme en seksisme. Natuurlijk, het lijkt allemaal zo girly-girly in Pitch Perfect, maar onderhuids is de film veel authentieker dan dat.”

Het woord ‘vagina’ turven

Zelf trad Elizabeth Banks als actrice al aan in een gewaagde comedy als Zack & Mira make a Porno en jolige inside-sitcoms als 30 Rock. Het had weinig gescheeld of haar ogenschijnlijk onschuldige Pitch Perfect-sequel, had ook een R-rating aan de broek gekregen. Vooral omdat één van de zangdames door een textieldefect bijkans in flagranto haar flamoes bij een uitvoering aan President Obama (“Nee, ik  heb hem niet om toestemming gevraagd, haha.”) toont. “Dat bleek een heel ding…”, zucht de milf next door, terwijl ze haar ogen richting het plafond draait. “Joh, zelfs blurren ging nog te ver voor een familiegoedkeuring. De filmcommissie had verder geturfd hoe vaak we het woord vagina hadden gezegd. Te vaak blijkbaar.”
Spottend: “Ach, kennelijk heeft men in Amerika nog veel moeite met vagina’s.”
Behoorlijk opvallende verschijning in Pitch Perfect is overigens ook de controversiële rapper Snoop Dogg.

‘Het was lekker knus en kleffig, zo tussen al die gespierde hunks’

Hoe kwam ze aan dit enfant terrible? Banks: “Een verhaallijn in de film is dat een van de zangeressen stage gaat lopen bij een groot platenlabel en om dat weer geloofwaardig te maken, had ik een echte A-lister nodig. Aanvankelijk was dat 50 Cent, maar zijn manager deed op laatst belachelijk moeilijk, dus heeft Snoop ons uiteindelijk gered.”
Zijn Stoner-reputatie zag de regisseuse trouwens niet bevestigd op de set. “Snoop was zijn tekst zelfs niet vergeten…”

Politieke correctheid

Tussen het draaien en monteren van Pitch Perfect II door, vond de immer ondeugende true blonde ook nog even de tijd voor een hit & run-cameo in de strippersfilm Magic Mike XXL. “Een welkome afleiding”, weet ze. “Ik was zo geobsedeerd door mijn eigen film dat ik die mental break echt nodig had. Ik speel in Magic Mike de bazin van een strippersconventie en jazeker: het was lekker knus en kleffig, zo tussen al die gespierde hunks.”
Met een kleine twinkeling in haar frisse blauwe ogen: “Ik was maar een paar dagen op de set, maar eh, ik heb ze stuk voor stuk bloot gezien. Mijn man was er toch niet.”
Ze maakt even een schijnbeweging naar haar handtasje. “Ik heb er met mijn telefoon nog foto’s van gemaakt. Zien?”

‘Nu begrijp ik eveneens waarom Ben Affleck steeds in zijn eigen films zit.’

In haar eigen Pitch Perfect II heeft ze ook weer een rol als Gail, de vrouwelijke helft van een vilein presentatieduo aan wie alle trends van politieke correctheid volledig voorbij gegaan zijn. “Gail is geinig, die moest natuurlijk wel terugkeren”, stelt Elizabeth, die er fijntjes aan toevoegt: “Nu begrijp ik eveneens waarom Ben Affleck steeds in zijn eigen films zit. Het is de enige manier om tijdens een regieklus je acteercarrière aan de gang te houden.”

Lef

Voorlopig heeft Banks als producent, regisseuse en actrice alle vertrouwen in haar Pitch Perfect-franchise, waarin de vrij corpulente Australische comédienne Rebel Wilson weer schaamteloos de glansrol van Fat Amy vertolkt. Toch had Elizabeth in Hollywood, zo verklapt ze, moeite om die vacature, die nu miljoenen per film oplevert, in te vullen. “Van veel agents kregen we het script terug. Ze zeiden: “Dit durf ik mijn cliënte niet voor te leggen, dat is beledigend.”
Waarop ik zei: “Prima, als jouw actrice bang is om dik genoemd te worden, dan is ze dus niet geschikt voor de rol. Daar heb je, zoals Rebel, lef voor nodig. En lef, daar hou ik van.”

 

Pitch Perfect II draait sinds Hemelvaartsdag in de bioscoop.