Recensie

Daredevil: Matt ontmoet z’n gelijke

05-06-2015 11:26

Waar Daredevil vorige week vooral om Wilson Fisk (Vincent D’Onofrio) draaide, zijn de rollen deze week met Speak of te Devil weer omgedraaid. Ditmaal is het zoals het hoort Matt (Charlie Cox) die centraal staat. Fisk onthulde zichzelf de vorige aflevering aan de buitenwereld als een filantroop met de missie Hells Kitchen uit het slop te trekken. Het publieke beeld van de Duivel van Hells Kitchen, zoals Matt genoemd wordt, is er alleen maar op achteruit gegaan.

Een fatale beslissing

Speak of the Devil is een aflevering die erg trouw is aan het bronmateriaal. De religiositeit van Matt staat centraal en in die hoedanigheid voert hij een reeks gesprekken met pastoor Lantom (Peter McRobbie). Ze hebben het daarbij vooral over de moraliteit van wat Matt ’s nachts onderneemt. Hij begint steeds meer te geloven dat Fisk enkel tegengehouden kan worden door hem te doden. Het is Lantom die hem grotendeels ervan lijkt te overtuigen dat hij dit juist niet zou moeten doen.

Fisk werkt er ondertussen hard aan om Matt uit de tent te lokken. Hij realiseert zich dat Matt emotioneel is en dat vrouwen en kinderen een belangrijke rol voor hem spelen. Om die reden besluit hij hem uit de tent te lokken via huurder Elena Cardenas (Judith Delgado), die woont in één van de appartementencomplexen die Fisk op wil kopen en aan Nobu (Peter Shinkoda) moet geven. Fisk laat Elena doden en weet Matt op die manier naar zich toe te lokken. Dat Elena dat met haar leven moet bekopen is vooral voor Foggy (Elden Henson) en Karen (Deborah Ann Woll) pijnlijk. Zij waren het juist die Elena adviseerden haar appartement niet te verkopen en zich te blijven verweren tegen Fisk. Geen wonder dus, dat zij deze aflevering vooral rouwend doorbrengen.

Nog meer fatale beslissingen

Fisk speelt zijn hand handig in Speak of the Devil. Hij lokt Matt naar een pakhuis, waar Nobu hem opwacht. Nobu en Matt zijn in dezelfde vechtkunsten getraind en dus aan elkaar gewaagd. Zodanig zelfs, dat het er lange tijd op lijkt dat Nobu gaat winnen. Interessant is de manier waarop dit gevecht gepresenteerd wordt. Door de hele aflevering zitten flitsen van het gevecht.

Zo komen we er al snel achter dat Nobu aan de winnende hand is, vooral door de messen die hij gebruikt bij het gevecht. Elke keer weer weet hij Matt te raken, die daardoor weinig uit kan halen. Maar tijdens het gevecht raakt Nobu doorweekt met brandstof die in de ruimte staat en als hij met zijn messen per ongeluk een lamp kapot slaat, die daardoor wat vonken af geeft, vliegt hij in brand.

Matt v Fisk

Direct daarna verschijnen Fisk en Wesley (Toby Leonard Moore) ten tonele. Matt is wraaklustig, vooral omdat Fisk onthult Elena Ardenas enkel te hebben laten doden om hem uit de tent te lokken. Door het vermoeiende gevecht met Nobu, weet Matt geen kans te maken in een daarop volgend gevecht. Het is dat hij via een raam weet te ontsnappen, anders had Matt dit niet overleefd. En dan komt de grote cliffhanger nog, want als Matt thuis komt, blijkt Foggy zichzelf binnen te hebben gelaten, waardoor hij erachter komt dat Matt de duivel is. Dat zal vermoedelijk in de volgende aflevering een grote rol gaan spelen.

De plannen van Wilson Fisk worden verder steeds meer gerealiseerd. Na de Russen, is nu ook Nobu uit de weg geruimd en heeft hij voor het eerst Matt weten te confronteren. Hij kent zijn zwaktes en zal daar vermoedelijk nog eens gebruik van maken.