Reportage

Kristallen bollen, buitenaardsen en kosmisch erfgoed

08-06-2015 16:14

Chakra’s, aura’s, helende krachten en Ufo’s; het was allemaal te vinden op de conferentie Earth & Beyond – Leaving the comfort zone, afgelopen zaterdag in de Utrechtse Jaarbeurs. TPO-onderzoekers Marieke Baan en Marcel Hulspas onderwierpen zich vrijwillig aan deze zachte krachten.

Kristallen bollen voor kleine ego’s

Een paar honderd ‘compleetdenkers’ zijn afgekomen op het evenement. Voor de lezingen en demo’s over de vijfde dimensie, piramides, ufo’s, de nieuwe tijd en health & healing.

Op de paranormale markt is er opvallend veel kristallen glaswerk te koop, vaak in de vorm van een bol, dat het licht dat erdoorheen stroomt ‘versterkt’. Door de bol in de handpalm te houden ben je in een oogwenk van allerlei pijntjes af. Maar, zo waarschuwt de verkoper: “Je ego mag niet te groot zijn, want dan gaat de kracht eraf.”

 

Hulspas ufo bol

 

Om in de hogere sferen te komen pikken we ook een leerzaam lezinkje over ufo’s mee. Leerzaam voor velen, zo blijkt. “Even een vraagje: wie heeft er nog nooit van Adamski gehoord?”
Een ruime meerderheid van de luisteraars steekt de hand omhoog. Het valt spreker Gerard Aartsen duidelijk tegen. “George Adamski“, begint hij, “was de belangrijkste contactee van de jaren vijftig…”.
Aartsen moet dus bij het begin beginnen. Ufo’s – iedereen in de zaal weet wat dat zijn, maar de historie van dat fenomeen is duidelijk volledig vergeten geraakt. Aartsen behoort ongetwijfeld tot de weinigen die nog vertrouwd zijn met namen als Kenneth Arnold, Adamski, Desmond Leslie, et cetera.

Venusbewoners

Ufo’s en de ruimtemensen: hier om te helpen, zo heet Aartsens nieuwste boek, dat hij hier op Earth & Beyond aan het promoten is. Hij heeft er ‘honderden bronnen’ voor gelezen, allemaal ‘onafhankelijke’ bronnen, herhaalt hij een paar keer, die hem hetzelfde verhaal vertelden: de planeet wordt bestuurd door de grote Meesters die zich schuilhouden in Tibet.

Madame Blavatsky heeft het onthuld, grote denkers hebben het bevestigd, en Adamski, de man die een reisje maakte in een vliegende schotel en met venusbewoners praatte, heeft ze óók gezien.

Aartsen is duidelijk in de greep van de contactee-folklore, de tientallen mannen die, in navolging van Adamski, beweerden dat ze met buitenaardsen hadden gesproken. Die kwamen de wereld waarschuwen voor de atoomoorlog, voor milieuvervuiling en nog zo wat dreigende rampen. En ze riepen de mensheid op vrede en harmonie te leven. Dat was veel beter. Ja, dat waren mooie tijden.

‘Alles komt goed. De buitenaardsen hebben het zelf gezegd’

Aartsen is er heilig van overuigd dat die onmtoetingen met buitenaardse wezens wekelijk hebben plaatsgevonden. Het feit dat ze steeds opnieuw, waar ook ter wereld, dezelfde boodschap brachten (zeg maar: peace, love and understanding) bewijst genoeg. Maar zijn ufo-geloof wordt werkelijk aandoenlijk, zo niet pijnlijk, wanneer hij bloedserieus wat oude, korrelige foto’s laat zien van een alien ‘piloot’ (type: vliegenier met stofbril) en van het (uitermate karige) interieur van een vliegende schotel, waarbij hij behulpzaam uitlegt waar de vage kastjes en bolletjes wellicht voor dienen.

Complete transformatie van de wereld

De ‘ruimtemensen’ willen ons helpen, dat is zijn boodschap. Alle verhalen over gewelddadige, pijnlijke ontvoeringen, (de dominante ufo-verhalen van de jaren zeventig/tachtig van de vorige eeuw) veegt hij met een vaag gebaar opzij. Dat is allemaal door regeringen verzonnen desinformatie, suggereert hij. En ze zullen terugkeren, de aliens. Hij roept zijn luisteraars op de tekenen des tijds te verstaan. Occupy is niet voorbij, en denk aan de Arabische Lente, en de economische crisis: die slaat in de tweede helft van dit jaar weer keihard toe, weet Aartsen.

Aartsen besluit zijn lezing met een lange rij citaten van ufo-verkondigers waarin zij een complete transformatie van de wereld voorspellen. Grote transformaties staan ons te wachten. Het Watermantijdperk. Een Gouden Tijdperk. De messias/Maitreya/Mahdi zal binnenkort terugkeren op aarde en zal iedereen langs telepathische weg in zijn eigen taal toespreken (“een minuut of twintig”, voegt Aartsen daar zonder een greintje ironie aan toe.) Alles komt goed. De buitenaardsen hebben het zelf gezegd.

‘Jij bént het universum!’

Over buitenaards gesproken. Ook de sessie van paramedisch en psychosociaal medium Jaco Elken begint in stijl: mooie astronomische plaat op het grote scherm, openingszin: ‘Jij bént het universum!’

Maar al snel maakt hij de time-warp naar vorige levens en komt hij bij de kern van zijn verhaal: het oplossen van alle ziektes door middel van de vijfde dimensie (5D). In Elkens geestelijke wereld draait het om 5D. Dat is het hoogst haalbare. “Het mediumschap, de geestelijkheid is de vierde dimensie”, legt hij de zaal uit, “maar het gaat uiteindelijk om de vijfde dimensie, het contact maken met het eigen lichaam.”
Psychiaters en andere artsen die ervoor hebben doorgeleerd snappen er helemaal niets van. “Ze weten niet eens waar de geest zit”, zegt medium Jaco, wijzend op een plek midden op zijn borstkas.

‘Dat artsen beweren dat sommige ziektes erfelijk zijn, daar klopt dus niets van. In de zieke cellen zitten ervaringen opgeslagen uit vorige levens’

Hij vertelt over een sessie met een astmapatiënt die hij de ogen laat sluiten en vraagt naar de longen te gaan (‘Halló longen!’). Het lichaamsbewustzijn van zijn cliënt begon te praten, ineens een beeld van de geest, terug naar de kindertijd, een te kleine ruimte. ‘Stap maar naar binnen. Dat kán. Halló, met 5D!’

Medium Jaco liet de man in gedachten naar een grotere ruimte gaan en hear hear, na afloop van de sessie had de man geen pufjes meer nodig. De zaal klapt en Elken propt er nog even een disclaimer in: “Wij zijn geen artsen, dus bespreek dit soort dingen altijd met je arts en je apotheker”.
Om even later weer doodleuk te beweren dat een tumor een hardnekkige overtuiging is (‘Ik ben een slechte moeder’) die zich gaat verdichten.

Mediumschap & trance healing

De charismatische Elken runt de Academie voor Mediumschap & Trance Healing Therapeuten. De flyer vermeldt: ‘De energie gaat steeds sneller en de boodschappen van je ziel, je gidsen en je dierbaren steeds dieper. (…) Deze no-nonsens opleiding geeft jou de stabiliteit om met jouw eigen energie en de energie van anderen te kunnen omgaan om zodoende te kunnen groeien in vertrouwen en zekerheid.’

 

healing

 

De zaal die tot de nok toe is gevuld met voornamelijk vrouwen zit daar overigens niet uit interesse voor deze opleiding, maar wil z’n verhaal kwijt. Jomanda-achtige taferelen ontrollen zich. Een vrouw voor in de zaal met een erfelijke spierziekte wordt gevraagd haar ogen te sluiten en te vertellen welke kleur ze ziet. Ze krijgt eerst bordeauxrood door. Later wordt dat blauw. Medium Jaco: “Als ik zeg hallo blauw, welke gedachte komt er dan bij je op?”

Terwijl blauw nog even niet terugpraat legt het medium de zaal wat uit over uiterlijke en innerlijke zintuigen. Maar ineens ziet ze dingen: “Ik krijg beelden uit verschillende levens”.
“Welkom in 5D”, glundert het medium. De zaal leeft mee.

Dat artsen beweren dat sommige ziektes erfelijk zijn, daar klopt dus niets van. In de zieke cellen zitten ervaringen opgeslagen uit vorige levens, zo verzekert Jaco de aanwezigen. De vrouw wordt emotioneel, ze voelt de spieren in haar schouders warm worden. Ze krijgt een compliment: “Je doet het geweldig hoor, zo in een volle zaal.”

De stemming zit er nu goed in. Iemand roept dat ze zin heeft om te dansen. “Emoties zijn opgeslagen gevoelens”, zo verklaart medium Jaco de sfeer in de zaal. “De nieuwe tijd is aangebroken. 5D betekent dat je naar binnen mag gaan, in je eigen kracht mag gaan staan. Heftig hè? Gelukkig hebben we nog een hele dag.”

‘Everything they tell you about history is wronk’

Medium Jaco is niet de enige spreker die wantrouwend staat tegenover de gevestigde wetenschap. Nee, die afkeer is op Earth & Beyond eigenlijk wel verplicht. ‘Everything they tell you about history is wronk‘, vertelt ook Sam Osmanagich. Hij geeft een lezing over de door hem ontdekte Bosnische piramides. Osmanagich (met op z’n hoofd de cowboyhoed van Indiana Jones) zal de zaal vertellen hoe de geschiedenis wérkelijk in elkaar zit – en dat ‘wronk’ zal daarbij nog een paar keer nodig zijn.

Hij opent met een overzicht van piramides over de hele wereld. Duizenden zijn het er – het verlangen om de goden te naderen door een berg te maken (of een tempel op een geschikt gemaakte berg te bouwen) is nu eenmaal van alle tijden en volken. Maar voor Osmanagich zijn al die piramides… ja, wat eigenlijk? Snel over naar de Bosnische piramides die hij in zijn geboorteland heeft ontdekt, en die inmiddels dankzij zijn ‘ontdekkingen’, lezingen en boeken uitgegroeid zijn tot een belangrijke toeristische attractie.

 

omanagch

 

De belangrijkste (Osmanagich: “De piramide van de zon”) is een berg met twee piramide-achtige zijden. De andere kant is… gewoon berg. Osmanagich is ervan overtuigd (hij heeft de citaten die het moeten bewijzen) dat die berg gemaakt is van een superieur soort beton, en dat al zo’n 40.000 jaar geleden. De ‘piramide’ zendt elektromagnetische straling uit vanuit de punt, recht naar boven, de atmosfeer in (metingen hebben het aangetoond!). Die energie wordt opgewekt door ondergrondse waterstromen in de buurt van ijzererts, en door een spiraalvorming gangenstelsel ín de berg omhoog naar de punt gestuwd. Niemand heeft die gangen gezien, maar ver van de berg zijn grotten te vinden waar iedere bezoeker mysterieuze krachten kan ervaren. (Schrijf u in voor de excursie!)

De natuurlijke frequentie van de aarde is 7,8 Herz

Indiana Osmanagich heeft heel wat tegenstanders moeten verslaan. De zaal knikt begrijpend. Men weet wat het is om in iets ‘geks’ te geloven. Hij streed tegen Bosnische ambtenaren, tegen kleingeestige wetenschappers; zelfs tegen het Egyptische hoofd oudheidkundig onderzoek, de machtige Zahi Hawass, die de Bosnische piramides zou hebben afgekeurd omdat ze een bedreiging vormden voor het Egyptische toerisme. (Hawass is een bekende boeman in alternatieve kring; zijn foto wordt door de zaal met gegrom begroet.) Osmanagich heeft al zijn tegenstanders verslagen, en is nu hard op weg het Wereldraadsel op te lossen. De huidige mensheid is de vijfde op rij. Tsunami’s van duizend meter hoogte (was hij erbij?) en enorme aardbevingen maakten een einde aan de vorige mensheid. Maar die heeft ons gelukkig de piramides nagelaten, die onderaardse energie de atmosfeer in pompen. De straling die zij omhoog sturen, kaatst vele malen versterkt terug uit de ionosfeer (Nikola Tesla duikt hier op, uiteraard) en ze ondersteunt de natuurlijke frequentie van de aarde (7,8 Herz). Die frequentie zorgt voor vrede en harmonie op onze planeet.

‘Niet de Derde wereldoorlog, en niet het broeikaseffect, maar deze stijging van de frequentie van de aarde is de grote bedreiging van de mensheid’

Terugkerend bij Tesla en de fraaie verhalen over zijn wonderbaarlijke uitvindingen, kondigt Osmanagich zijn luisteraars de komst aan van Vrije (lees: gratis) Energie, en daarmee van een samenleving van vrede, harmonie, en gelijke rechten voor man en vrouw. Hij krijgt er een warm applausje voor.

Maar hij is nog niet klaar. Helaas, door allerlei elektronische apparatuur van tegenwoordig stijgt de natuurlijke frequentie van de aarde de laatste jaren. We hebben de heilzame 7,8 verloren en binnenkort resoneert de aarde bij 16 Herz. Dat is ongezond. Daar worden we allemaal gespannen, geïrriteerd en agressief van. Niet de Derde wereldoorlog, en niet het broeikaseffect, maar deze stijging van de frequentie van de aarde is de grote bedreiging van de mensheid. Osmanagich vraagt zijn publiek of ze dat nu al een beetje voelen, die stijgende irritatie. De zaal herkent het maar al te goed.

Kosmisch erfgoed

Terwijl bij de stand van medium Jaco nog meer vrouwen in tranen hun verhaal komen doen, en Indiana Osmanagich een tafeltje verderop zijn boeken aan het signeren is, leggen wij ons paranormale oor te luister bij de verkoper van de Energetic Evolution S-Pro-series. We moeten opletten: hij legt uit hoe de meditatieve power healing van het als kunstwerk ogende apparaat (er is geen naam voor) je negatieve energie transformeert via een elektromagnetische generator. Straling, energie, licht. Een ware frequentieversneller! Het helpt je hoofd en hart uit te lijnen zodat je in verbinding komt met je kosmisch erfgoed.

We luisteren met open mond.

Gelukkig past daar later nog nét een saucijzenbroodje van de Jaarbeurs in.