Kunst

Bezuinigingen op kunst & cultuur: ‘De grootste klap moet nog komen’

22-06-2015 19:19

Hoewel de afgelopen jaren al op jaarbasis zo’n 24 procent is wegbezuinigd op cultuur, moet de grootste klap nog komen als gemeenten verder gaan bezuinigen. Dat is maandag bekendgemaakt in het Concertgebouw door adviesbureau Berenschot, meldt Nieuwsuur.

De bestedingen van het ministerie van Cultuur zijn ten opzichte van 2010 in totaal 225 miljoen euro per jaar minder, een afname van 24 procent in 2013 ten opzichte van 2010. “En de grootste klap komt nog als de gemeenten verder gaan bezuinigen”, citeert het televisieprogramma Bastiaan Vinkenburg van Berenschot.

Ondanks de cijfers, is de kunstsector blij met de cultuurplannen voor de periode vanaf 2017 die minister Jet Bussemaker onlangs bekendmaakte. Zo erkent zakelijk leider van theatergezelschap Orkater Marc van Warmerdam dat de ergste klap nog moet komen. “Maar de toon is beter, dat is een feit. Dat de regering de cultuur weer serieus neemt is goed. Maar er wordt voorbijgegaan aan een aantal problemen die sinds de bezuinigingen spelen.”

Anp