Interview

Adam Lambert bezingt de onvrede van zijn generatie

24-06-2015 13:07

“Veel mensen trekken naar grote steden vol dromen en aspiraties maar realiseren zich later dat het anders is dan ze dachten”, vertelt Adam Lambert over zijn nieuwe single Ghost Town. Die staat op het derde album The Original High van de zanger uit Californië. Veel teksten op de plaat handelen over de onvrede die de 33-jarige Lambert onder zijn vrienden en generatiegenoten ziet. “Veel mensen weten niet eens wat ze precies najagen.”


Carrièrematig heeft Adam Lambert zelf weinig te klagen. De flamboyante zanger werd tweede tijdens American Idol in 2009 maar werd veel succesvoller dan winnaar Kris Allen. Zijn debuutalbum For Your Entertainment (2009) betekende een doorbraak, opvolger Trespassing (2012) belandde op 1 in de Amerikaanse hitlijst. Als Queen + Adam Lambert toerde hij al twee keer met de overgebleven Queen-leden de wereld over.

Teamspeler

Voor The Original High ging Lambert in zee met het Zweedse producersduo Max Martin en Shellback, die in het verleden werkten met onder meer Taylor Swift, Pink en Britney Spears. Adam Lambert kreeg de twee enthousiast met zijn eerste demo voor het album, vertelt hij: “Er was alleen nog maar een demo van de titelsong opgenomen toen ik met ze had afgesproken. Maar daar waren ze aangenaam door verrast, ze hadden niet zoiets van mij verwacht.”

Lambert is erg te spreken over de samenwerking met het duo: “Ik ben zelf een echte teamspeler en wist dat er samen met Martin en Shellback mooie dingen zouden ontstaan. Zij hebben een goede smaak, ik wist dat ze de code voor me konden kraken.”

Onvervulde verlangens

Lambert noemt The Original High het sleutelnummer van zijn nieuwe album. Het gaat over de onvrede die hij in zijn directe omgeving ervaart. “Ik merk het bij mezelf en zie het in mijn vriendenkring. Allemaal jagen we iets na en hebben we onvervulde verlangens. Veel mensen weten niet eens wat ze precies najagen. Sommigen denken dat een carrière ze gelukkig maakt, anderen zoeken het weer in relaties. Een bevredigend seksleven, muziek of drugs, allemaal jagen we iets na waarin we het geluk denken te vinden. Dat idee was de inspiratie voor The Original High.”

Lambert zelf probeert niet teveel stil te staan bij een groot levensdoel: “Uiteindelijk moet je gewoon doen wat je leuk vindt en waar je je goed bij voelt. En daar verder niet teveel over nadenken zolang het je maar niet op een slecht pad brengt.”