Kunst

Dertigjarig Simply Red maakt per ongeluk een nieuw album

26-06-2015 11:42

Vijf jaar na een uitgebreide afscheidstournee is Simply Red opeens terug met het gloednieuwe album Big Love. Zanger Mick Hucknall noemt het een ongelukje. Het dertigjarige jubileum van de band was voor de platenmaatschappij aanleiding om een verzamelalbum op de markt te brengen.

Hucknall wilde daar een nieuw liedje voor opnemen maar schreef een heel album bij elkaar. “Als Simply Red dit jaar niet dertig jaar bestond was deze plaat er niet gekomen.”

Oeuvre en tournees

Met meer dan 50 miljoen verkochte albums is Simply Red een van de meest succesvolle Britse bands uit de jaren tachtig en negentig. Het debuutalbum Picture Book met de single Holding Back The Years uit 1985 zet de band rond de roodharige Mick Hucknall gelijk op de kaart. Hij is het enige constante lid van Simply Red en kondigt in 2009 aan dat de band er na een afscheidstournee mee stopt. Hucknall zingt daarna tijdelijk in The Faces, waarvan Rod Stewart de oorspronkelijke zanger was. Nu is er onverwacht het elfde Simply Red album Big Love.

Uitdaging

“Het was niet mijn plan om dit album te maken maar ik ben erg blij met het ongelukje”, zegt de 55-jarige zanger over Big Love. Ter ere van dertig jaar Simply Red stond een verzamelalbum in de stijgers. “Ik wilde de fans op zijn minst één of twee nieuwe songs geven. Toen ging ik liedjes schrijven met Simply Red in mijn achterhoofd. Gaandeweg werd het een uitdaging voor me: in plaats van ons label toestaan om een greatest hits album uit te brengen, wilde ik ze een volledig nieuwe plaat geven. En dat is gelukt.”

Simply Red – Big Love

Alleenstaande vader

Mick Hucknall noemt Big Love een erg persoonlijk album waarop zijn familie centraal staat: “Sommige liedjes zijn geïnspireerd door mijn dochter, andere door mijn vrouw en mijn overleden vader. Voor mij ademt alles familie.” Hucknalls ouders gingen uit elkaar toen hij drie jaar oud was. Zijn moeder kent hij nauwelijks, de zanger werd opgevoed door zijn vader.

Uitzonderlijk

Dad gaat natuurlijk over hem. Mijn vader was een bijzondere man die zich jarenlang volledig heeft toegewijd aan mijn opvoeding. Een alleenstaande man die een 3-jarig kind opvoedt, was in 1963 uitzonderlijk. Hij werkte zes dagen per week maar kookte altijd voor ons. Hij is nooit hertrouwd. De eerste 18 jaar van mijn leven, dat zijn ik en mijn vader.”

Magie van het lied

Juist door het intieme karakter van de liedjes denkt Hucknall dat ze een breed publiek kunnen aanspreken: “Als je zegt dat deze teksten te persoonlijk zijn, begrijp je de magie van muziek niet. Hoe persoonlijker een liedje voor mij is, hoe persoonlijker het ook voor jou kan zijn. Als ik over mijn vader schrijf, zul jij ook aan jouw vader denken. Dat geldt ook voor de andere familieleden waarover ik zing op Big Love.”

Simply Red live: 20 & 21 november – Ziggo Dome, Amsterdam

©FaceCulture