Recensie

Daredevil: Het einde

03-07-2015 11:28

Het eindspel begon van Marvel/Netflix-serie Daredevil begon vorige aflevering al, toen Wilson Fisk (Vincent D’Onofrio) journalist Ben Urich (Vondie Curtis Hall) om het leven bracht. Daarnaast verloor hij nog een zakenpartner: Madame Gao (Wai Ching Ho), die naar haar thuisland vertrok. In de laatste aflevering van dit eerste seizoen, Daredevil getiteld, brengt Matt (Charlie Cox) de boel tot een einde.

Het eindspel

Het eindspel bestaat uit meerdere kanten. Vooral Leland Owlsley (Bob Gunton) speelt hier een rol in. Hij ontmoet Fisk in een garage, waar hij zichtbaar bang is. Owlsley bekent desgevraagd dat hij samen met Madame Gao heeft geprobeerd om Vanessa (Ayelet Zurer) te doden. Met als bedoeling om Fisk weer gefocust te krijgen en de boel af te kunnen handelen. Omdat hij wist dat Fisk boos zou worden, vertelt Owlsley meteen dat hij agent Hoffman achter de hand heeft. Als hij zich niet elke 24 uur meldt, dan meldt Hoffman zich bij de politie.

Maar dat interesseert Fisk niet, want Vanessa is zijn wereld. Meer doet er niet meer toe voor de beste man, die Owlsley een liftschacht in gooit. Vervolgens laat hij zijn mannen jagen op Hoffman, die ze al snel vinden. Tegelijk is Matt echter op jacht op Hoffman en weet hij precies op het moment dat de corrupte agenten Hoffman willen executeren tussenbeide te komen. Hij vertelt Hoffman vervolgens dat hij zich bij bevriende agent moet melden en Matt beschermt hem op weg naar het bureau.

Daredevil

Zodoende dus dat er vervolgens in een lange montage met op de achtergrond de Nessun Dorma, getoond wordt hoe alle corrupte agenten opgepakt worden. Zelfs de senator moet eraan geloven en iedereen gaat de bak in. Ook Fisk wordt vervolgens opgepakt, maar niet voordat hij Vanessa een geheime opdracht geeft en haar ten huwelijk vraagt. Op weg naar het bureau overvallen de mensen van Fisk de wagen, wat al meteen op het nieuws te zien is. Matt, die samen met Foggy (zoals voorspeld is het weer goed) en Karen aan het vieren was gewonnen te hebben, besluit meteen actie te ondernemen.

Gek genoeg heeft hij eerst nog tijd om langs te gaan bij Melvin, die een pak klaar heeft liggen. Matt doet het aan en in een episch shot zien we hem voor het eerst in het Daredevil kostuum. Toepasselijk is het in zijn laatste gevecht dat Matt het kostuum draagt. Het gevecht tussen de twee is bloedstollend gefilmd en Fisk onthult zijn motivatie. Hij wilde echt de stad beter maken maar is gaandeweg zo verbitterd geraakt dat hij hem nu wil vernietigen. Uiteindelijk wint Matt het gevecht en levert hij Fisk uit aan de politie. Vanessa is overigens de stad ontsnapt via een helikopter, vermoedelijk om komend seizoen terug te keren.

Een geslaagde, realistische serie

Ondanks zo nu en dan een ietwat onrealistisch uitstapje, eindigt Daredevil mooi met een ronde cirkel. Matt is nu daadwerkelijk de Daredevil geworden en Fisk zit achter de tralies. Dat overigens niet alleen dankzij de bekentenis van Hoffman, maar ook door het werk van Foggy en zijn hervonden liefje Marci. Die twee hebben documenten van Landman en Zack ingeleverd, waarmee Fisk ook nog schuldig bevonden kon worden.

Het geheel is in elk geval geslaagd en een van de beste producties van Marvel Studios. De serie is als een comic gefilmd, met elke aflevering een paar prachtig gechoreografeerde actiescènes. Minpunt is het feit dat soms Matt ongeloofwaardig veel weet te doen als blinde, zoals het rennen en springen over objecten. Extra goed ontwikkelde zintuigen of niet, het komt zo nu en dan niet over (ook al gaven de makers daar een verklaring voor). Als je dat gegeven accepteert, kan je je lekker laten onderdompelen in de serie en genieten van de epische en groots opgezette tweestrijd tussen Matt Murdock en Wilson Fisk.