Recensie

Gezellig: Ook hartje zomer kan iedereen wel wat diepe winter gebruiken

08-07-2015 17:02

Mocht u het hart graag verkoelen met een goede set duistere treurnis met sterke verwijzingen naar de jaren ’80 van de vorige eeuw, dan moest u zich maar eens buigen over Grave Babies. Zwaar leunend op de dark en goth wave bouwt de band op de derde langspeler Holographic Violence en donkere sfeer rond nihilisme en het verval van de mensheid.

Eigen zware bui

Gezellige tonen dus, die in ommezien de zon uit uw dagelijks bestaan zullen slaan. Soms rakend aan Throbbing Gristle, hier en daar spelend met de vroege Shoegaze in combinatie met een meer destructieve Sisters Of Mercy inzet, combineert de band uit Seattle de beste elementen uit industrial en wave tot een eigen zware regenbui.

Zelf – althans zo lees ik in het persbericht – zegt de band dat Holographic Violence moet klinken als de laatste roep uit verstand alvorens onze samenleving zich in een dystopische hel stort. Persoonlijk hoor ik vooral diepe pijn en frustratie over een samenleving die alreeds aan zijn eindpunt is gekomen. En een zekere overgave daaraan, rauw en compromisloos ingepakt in drumcomputers, echoënde gitaren en een bewust opgezocht lofi vibe. Kortom: precies de plaat die je hartje zomer uit geeft, want iedereen kan altijd de diepe winter gebruiken.

https://www.youtube.com/watch?v=4bp1kvJvIRk

Dit artikel verscheen eerder op Tjeerd’s eigen website