Wat rapper Typhoon zegt ist einfach nicht wahr

10-07-2015 14:35

Rapper Typhoon wil graag dat de geschiedenis luistert naar zijn politieke ideeën. Want geschiedschrijving moet vooral een uitdrukking zijn van zijn grieven.

De denktrant van rapper Typhoon is als poëzie. Niet samen te vatten. Daarom maar even een citaat, om de man recht te doen.

 

Laten we als land eens eerlijk zijn over onze zwarte bladzijdes. Steek die hand eens in eigen boezem. Herschrijf die geschiedenisboeken eens. Waar ik me bijvoorbeeld dood aan erger, zijn de geschiedenisboeken op school. Want hoe komt het bijvoorbeeld dat er een Tweede Wereldoorlog is gekomen? Don’t come with that bullshit van een Adolf Hitler die het kwaad personifieert. Zo zwart-wit is het niet. Nee, er is een hele westerse samenleving die het idee van witte superioriteit ondersteunde en ondersteunt. Daar komt dat vandaan. En we hebben er blijkbaar geen moer van geleerd.”

 

Ah, er wordt geklapt op de linkerflank. Ach ja, waarom ook niet, bravo, bier, bananen!

Enfin.

Was Hitler wel gek?

Als we heel eerlijk zijn, zegt rapper Typhoon enkele weinig controversiële dingen. Er zijn niet veel historici meer die beweren dat de vrede na de Eerste Wereldoorlog enkel en alleen door dictator H. om het leven is gebracht. De implicatie ‘Hitler dus Tweede Wereldoorlog’ houdt slecht stand.

Daarnaast heeft rapper Typhoon volkomen gelijk als hij beweert dat we Hitler niet moeten wegzetten als de personificatie van het kwaad. Maar dat Hitler de personificatie van het kwaad was, staat dan ook in geen enkel schoolboek. Niet omdat hij niet slecht was, maar omdat dat lui is. Het is vergelijkbaar met zeggen: Hitler was gek. Het is verstandiger om ervan uit te gaan dat hij niet gek was, want dat maakt zijn persoon zo gevaarlijk en daarin schuilt de waarschuwing. Want, zoals de rapper ook terecht suggereert, we kunnen wel degelijk leren van het verleden.

Mooi.

En dan komen de leugens

Het slechte nieuws is dat mijnheer Typhoon ook een aantal controversiële dingen zegt. Die dingen zijn controversieel, omdat ze gevaarlijk zijn. En domweg onwaar.

Vrij onmiddellijk wordt duidelijk dat Typhoon drukker was met rapdingen dan met naar school gaan. Hij verspreidt namelijk de nonsens dat Nederlandse leerlingen op school niets leren over de zwarte bladzijden in ons verleden. Zoals Hitler zou zeggen: das ist einfach nicht wahr.

Leerlingen weten van de transatlantische slavenhandel, ze weten dat Nederland in de zeventiende eeuw en daarna geld verdiende op manieren die nu volkomen onacceptabel zijn. Zeker tot in de de twintigste eeuw exploiteerden de Nederlanders er lustig op los. Het is gezien, het is niet onopgemerkt gebleven, het staat gedrukt, in elk schoolboek.

Wit complot

Rapper Typhoon doet echter alsof er een samenzwering gaande is. Alsof blanke historici (en geïndoctrineerde andersgetinte historici, vermoedelijk) meewerken aan een cover-up. Alsof historici zich niet buigen over zwarte bladzijden, zich van geen kwaad bewust willen zijn en gauw doorbladeren.

Ook dit vraagt om eerdergenoemd dictatoriaal citaat.

Een van de grote vragen voor historici van de Tweede Wereldoorlog is bijvoorbeeld hoe het land van Bach en Goethe tot de Holocaust kon komen. Hoe kon concentratiekamp Buchenwald op loopafstand liggen van het culturele paradijs dat Weimar ooit was? Op die vraag zijn interessante antwoorden gegeven. Het beste antwoord is naar mijn oordeel dat van Duitslandkenner Frits Boterman. Hij stelt dat Duitsland een land van ambivalenties is, waar cultuur sinds het einde van de achttiende eeuw een grote rol heeft gespeeld om de nationale identiteit te zoeken en bepalen. Cultuur heeft macht gefaciliteerd en de ideeën aangedragen waarop macht gebouwd kon worden. Goethe en Buchenwald liggen in elkaars verlengde. Duitse, Westerse cultuur is besmet.

Volgens de rapper is hier geen aandacht voor. (Of hij kon zijn aandacht er niet bijhouden in de les, daar wil ik van af zijn.) Maar dat neemt niet weg dat het nogal smerig is om de catastrofes van de twintigste eeuw op witte superioriteitswaan af te schuiven. Want waren de Joden niet wit genoeg? Nee, ze waren Joden. De ideologische achtergrond van de Holocaust is antisemitisme, niet witte superioriteit.

Zwarte bladzijden

Het Westen is al decennialang bezig zijn eigen geschiedenis zwart te schilderen. Daarin draaien we volkomen door. Voorbeeldige admiraals zijn uiteindelijk ook maar slavenhandelaren, nietwaar? Dat wil rapper Typhoon niet zien. We moeten de geschiedenis herschrijven zodat als we terugkijken, we alleen nog maar kunnen huilen om het leed dat mensen met zijn huidskleur is aangedaan. Dat is geen geschiedschrijving, dat is politiek bedrijven.

En zelfs wat dat betreft hebben rapper Typhoon en de zijnen weinig te klagen: misschien moet hij stoppen met rappen en zijn slachtofferschap bevestigen door een studie colonial history of zoiets op te nemen. Dergelijke onderzoeksgebieden zijn in het leven geroepen om zijn grieven op te tekenen en te transponeren naar het heden. Ze gaan over weinig anders dan de onderdrukking van de andersgekleurde mens door de houder van het witte privilege. Duizenden pagina’s zwarte bladzijden voor het oprapen, rijp om politieke spelletjes mee te spelen.

Misschien dat ze daar ook wel iets te vertellen hebben over Hitler.