Opinie

Post! Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid!

13-07-2015 13:30

Update: QED

Screen Shot 2015-07-14 at 10.18.57

Beste heer/mevrouw,

Bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid houd ik mij o.a. bezig met discriminatie in combinatie met sociale media. In deze hoedanigheid heb ik een tweetal vragen waarbij ik hoop dat u mij zou kunnen helpen. Het is mij opgevallen dat op de website van ‘The Post Online’ ingelogd dient te worden op Facebook voordat reacties kunnen worden geplaatst onder nieuwsberichten. De vragen die ik hierbij heb zijn:

1) Is er voor deze constructie gekozen om ongewenste berichten, zoals discriminatoire uitingen, tegen te gaan, door het mensen onmogelijk te maken om anoniem te reageren?

2) Weet u of door deze constructie minder discriminatoire, haatzaaiende of anderzijds onwenselijke berichten worden geplaatst in vergelijking met een constructie die het wel toestaat om anoniem te reageren?

Ik zie u reactie graag tegemoet.

Met vriendelijke groet,
Naam bij Redactie Bekend

Stagiair bij team discriminatie
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 

Beste stagiair,

In antwoord op uw vragen:

1) Er is juist bewust voor Facebook-only reageren gekozen om anonimiteit zoveel mogelijk te voorkomen. Facebook hanteert namelijk een beleid dat anonimiteit zou moeten tegengaan. Maar in de praktijk is het uiteraard zo dat er wel degelijk anonieme Facebook-accounts bestaan, worden aangemaakt en zullen worden aangemaakt. Hoezeer Facebook daar ook tegen optreedt, het blijft altijd dweilen met de kraan open. Al was het maar omdat Facebook natuurlijk ook niet kan zien of iemand daadwerkelijk is zoals hij/zij zich met naam en foto’s voordoet. Anoniem reageren is op deze manier dus beslist niet onmogelijk maar het wordt wel beperkt tot een minimum omdat aanmelding bij Facebook is vereist. Het is een extra drempel.

Anonieme reacties

Onze keuze voor Facebook-only comments was niet perse het tegengaan van ‘discriminatoire uitingen’, het was het tegengaan van domme anonieme reacties in het algemeen. Tevens biedt Facebook een aantal voordelen boven gewone comments, zoals het feit dat de reacties ook zichtbaar worden op de persoonlijke wall van de Facebook-gebruiker en de verantwoordelijkheid voor deze reacties die uiteindelijk bij Facebook ligt.

Uiteraard is TPO.nl in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor de reacties die er op verschijnen, maar eenmaal verwijderd staan ze nog wel gewoon op Facebook. Daarvoor is Facebook verder verantwoordelijk. Wij kunnen de reacties slechts van onze site verwijderen, door ze ‘onzichtbaar’ te maken, maar voor de Facebook-vrienden van de gebruiker in kwestie blijven ze gewoon zichtbaar. Ook als we een Facebook-gebruiker ‘bannen’ worden die comments voortaan onzichtbaar op onze site maar op de wall van de gebruiker zullen ze gewoon blijven verschijnen. Een Facebook-commenter op IP bannen, zoals vroeger het geval was, is dus niet mogelijk.

2) Eenvoudige vraag, eenvoudig antwoord: Neen.

Ondanks het feit dat Facebook-only reageren er voor zorgt dat er minder anoniemen reageren is het discrimineren, haatzaaien en ‘onwenselijke’ meningen geven niet minder geworden. Integendeel zou ik haast willen zeggen. Hoe meer Facebook-likes onze pagina heeft en dus hoe meer mensen via Facebook-reageren, hoe meer discriminerende en hatende uitlatingen.

Nieuwe dimensie van domheid

Het feit dat ze niet anoniem zijn lijkt die mensen werkelijk waar helemaal niks te zeggen: ze schrijven als het even kan de meest weerzinwekkende poep doodleuk op onder hun eigen naam, met hun eigen foto ernaast, als het even kan met vermelding van hun woonplaats en bedrijfsnaam van hun werk. Dat ze daardoor makkelijker door anderen op hun reacties kunnen worden aangesproken lijkt ze in het geheel niet te deren.

Of ze gewoon zo dom zijn of dat ze echt voor hun mening staan, ik zou het niet weten, maar als u het mij persoonlijk vraagt zeg ik het eerste. Om een medewerker van de populaire videosite Dumpert.nl te citeren: “Ik was al heel wat domme commenters gewend maar sinds ik ook de comments op de Dumpert-Facebookpage lees is er een geheel nieuwe dimensie van domheid voor me opengegaan.”

De hatelijke mens

Dat betekent dus dat de menselijke communicatie op Facebook voor 99 procent bestaat uit haat en agressie, intense domheid, kortzichtigheid, een schrijnend gebrek aan intellect en intelligentie en het absolute onvermogen langer dan drie seconden te denken, laat staan verder te denken dan het eigen pathetische universum.

Facebook is zeg maar een perfecte doorsnede van de gemiddelde Nederlander. En social media is de perfecte verbeelding van wat dat eigenlijk is, communicatie.

Beter gezegd: dankzij social media, en Facebook in dit geval in het bijzonder, weten we hoe mensen werkelijk zijn, namelijk rancuneus, wantrouwig, sadistisch, hatelijk, intolerant, dom, agressief. Niets nieuws in de wereld kortom. Dat is al zo sinds het bestaan van de mensheid.

Allen tegen allen

Dus ja, er wordt zeker enorm veel gediscrimineerd op Facebook. Vooral op huidskleur, geloof, sexuele geaardheid en afkomst. Maar, dit gebeurt wel evenredig vanuit beide richingen. Blanken worden door zwarten net zo erg gehaat, belasterd, kapotgeschreven, bedreigd, geïntimideerd, vernederd, geframed en gepest als zwarten door blanken.

Islam is een hot haatissue op Facebook, buiten de moslims zelf is er op Facebook vrijwel niemand die van de islam houdt, maar dat geldt eveneens voor de christenen, de joden, de atheisten en de hindoes. Religieuzen van diverse persuasie haten elkaar tot op het bot. Immers: elke religie is er een van vrede, tolerantie en naastenliefde.

Gelovigen haten ongelovigen, ongelovigen haten gelovigen, christenen haten moslims en joden, joden haten christenen en moslims, moslims haten joden, christenen en ongelovigen, etc. etc. etc. Om over de atheisten nog maar te zwijgen, die haten meestal ook zichzelf.

Ik zeg u: mensen willen niet anders dan elkaar haten en willen juist onderscheid kunnen maken tussen zichzelf (goed) en de ander (fout). Dat gaat het gemakkelijkste op basis van huidskleur, geslacht of religieuze voorkeur. Er zit verder geen enkel onderscheid in wie wie haat.

Het is een Hobbesiaanse natuurtoestand, een strijd van allen tegen allen. Wit tegen zwart, zwart tegen wit, gelovig tegen ongelovig, ongelovig tegen gelovig, man tegen vrouw, vrouw tegen man, wij tegen zij, zij tegen wij, ik tegen jou, jij tegen mij.

Homoseksualiteit

En zo kan ik nog wel even verder gaan: niets zo vrouwonvriendelijk als Facebook (lees: mannen denken uitsluitend met hun lul, vrouwen uitsluitend in bespottelijke emoties die ze niet kunnen uitleggen), maar neem gerust een kijkje op een willekeurige vrouwenpagina en de virulente mannenhaat spat van het scherm af.

Homoseksualiteit? Wordt ook niet getolereerd op Facebook, tenzij men de mogelijkheid krijgt om de wereld te laten zien hoe ontzettend moreel hoogstaand ze zijn en hoeveel ze deugen en hoe enorm betrokken ze zijn bij homoseksuelen wereldwijd door hun profielfoto in regenboogkleuren te schilderen. Dan zijn ze allemaal ineens groot voorstander van homoseksualiteit. Dan wel.

Maar oh wee als ze, al dan niet door trollen, zelf worden beschuldigd van het praktiseren der heren/dames/herendamesliefde (bedreven door heren/dames/herendames), dan blijkt die tolerantie evenveel waard als een profielfoto in regenboogkleuren: helemaal niks. Acht kleurtjes waterverf, met een natte vinger uitwisbaar, als schoolbordkrijt onder een vochtige spons.

De volkomen verknipte mens

Kortom beste stagiair, welkom op het internet! Dé plek op aarde waarin iedereen de mensheid zonder censuur of nuance kan aanschouwen zoals die is: volkomen, maar dan ook echt totaal verknipt.

Lees elke dag minstens tien willekeurige Facebook-comments en na een jaar kun je niet anders dan concluderen dat het laagje beschaving waaronder de mensen zich graag verschuilen flinterdun is, niet dikker dan het laagje sop van een zeepbel. Prik er één keer in (of gooi er wat alcohol in) en alle beschaving verdwijnt in een oogwenk zoals een zeepbel uit elkaar spat.

Wat rest zijn wilden, bavianen, psychopaten, gestoorden, wanhopigen, eenzamen, woestelingen, narcisten, egogekrenkten, theatralen, moralisten, sadisten, masochisten, neukgerichten, alcoholisten en neuroten. Ongeacht hun status, opleiding, politieke voorkeur of vermelding van volledige naam en toenaam, hun zelfbeheersing verliezen ze allemaal.

Open riool

De menselijke beheersing van het ongetemde dier blijkt wederom een maakbaarheidsmythe te zijn. In elk geval wel op Facebook. Dat is een open riool, zoals alle andere ontmoetingsplaatsen waar mensen samenkomen om van gedachten te wisselen, online of offline.

Een riool: de plek waar uitwerpselen terecht komen nadat het zich heeft ontdaan van het laagje beschaving waarin het verpakt was.

 

Foto: een riool. Latijn voor ‘social media’.