Recensie

Wonderfeel: het Lowlands van de klassieke muziek?

26-07-2015 17:15

Eerst even een Mart Smeetsje doen: Kent u landgoed Schaep en Burgh? Jawel, dames en heren, als u de veertig gepasseerd bent kent u deze plek: tot midden jaren negentig zond de NOS vanaf deze lokatie iedere zondag discussieprogramma Het Capitool uit, vernoemd naar het Capitool-gebouw op dit ’s-Gravelandse landgoed. Maar weet u ook dat de intromuziek van deze voorloper van Buitenhof uit de 36e symfonie van Mozart afkomstig is? Vast niet. Maar dat geeft hélemaal niets, dames en heren.

Goed, dat bruggetje naar klassieke muziek is geslagen. Het bosrijke landgoed is dezer dagen namelijk gastheer van het festival Wonderfeel; het Lowlands van de klassieke muziek, zo is op de Wonderfeel-website te lezen.

Smurfendorp

Bij het betreden van het festivalterrein dacht ik heel even dat ik in het Smurfendorp terechtgekomen was. Dat kwam doordat op dat moment de Unvollendete van Schubert mijn oor streelde: het onheilspellende thema uit deze symfonie is in de tekenfilmserie te horen wanneer Gargamel de wit gemutste blauwe wezentjes achterna zit.

Maar het had het Smurfendorp kunnen zijn! De natuurschone ambiance is ronduit feeëriek. Alsof je door het sprookjesbos van de Efteling wandelt: een diversiteit aan betoverende klanken, die van alle kanten in flarden op je afkomt.

Natuurliefhebbers

Het publiek is overwegend op leeftijd, natuurliefhebbers vooral. Je herkent ze direct: groene of bruine broeken met een overdaad aan ritsen en bijpassende Lowa-schoenen. Daarnaast een enkele ouder met kroost. Jongeren zie je, als bezoeker althans, betrekkelijk weinig. Het jonge volk dat er is, is er voornamelijk om te musiceren.

Duidelijk is wel dat veel bezoekers weinig ‘festivalervaring’ hebben. Hetgeen soms tot grappige taferelen leidt. Zoals die vader die met zijn zoontje in de rij voor een pizzawagen staat en in de veronderstelling is dat die Italiaanse lekkernij slechts 4 euro kost. Een koopje, zie je hem heimelijk glunderen. Totdat doordringt dat het hier om 4 consumptiebonnen van 2,50 euro het stuk gaat. Valt nog niks van te zeggen, weet je als je fervent festivalfreak bent.

Thermoskan

Dat rollende keukens-concept is op zich een uitstekende vondst, bij een evenement als dit. Maar het past niet helemaal bij het doorsnee publiek: dat heeft, hoe cliché het ook klinkt, toch de eigen bammetjes en de thermoskan in de pukkel.

Het uitgestrekte landgoed telt zeven podia, onder gedegen tentzeilen, en toegegeven: er valt voor muziekliefhebbers immens veel te genieten. Klassieke muziek in een natuurlijke omgeving als deze werkt. Al is het maar omdat je gewoon weg kunt lopen als muziek je niet bevalt. In een afgesloten concertzaal doen velen dat toch niet zo snel. En als het je wel bevalt? Dan hoef je niet verplicht op een bankje plaats te nemen. Je kunt ook heerlijk in de wei liggen, in het zonnetje, en de mooiste opera-aria’s en kamermuziek ondergaan.

Ook goed geregeld: het vervoer naar de lokatie. Vanaf station Hilversum pendelt een shuttlebus naar het festivalterrein en vice versa.

Wonderfeel heeft beslist alles in zich om daadwerkelijk het Lowlands van de klassieke muziek te worden. Wel graag met een barretje bij iedere tent.

Wonderfeel zou aanvankelijk plaatsvinden van vrijdag 24 tot en met zondag 26 juli, maar vanwege barre weersverwachtingen is de zaterdag geheel afgelast. Op zondag 25 juli gaat Wonderfeel wel door. Tickets zijn te verkrijgen via wonderfeel.nl en bij de dagkassa. Maandag is op ThePostOnline een muzikaal terugblik op het festival te lezen.