Peter Singer: ‘Als je de wereld echt beter wilt maken moet je bankier worden’

27-07-2015 12:54


Eén van de meest vooraanstaande ethici ter wereld, de Australische filosoof Peter Singer, roept slimme jongen mensen die echt iets willen betekenen voor de wereld op om ‘investment‘ bankier te worden. Volgens Singer (69), hoogleraar bio-ethiek aan de Princeton university, kan een topbankier die veel verdient ook weer veel weggeven aan goede doelen, wat meer zoden aan de dijk zet dan het standaard werk wat goede doelen doen. “Wie bescheiden leeft en veel van zijn geld weggeeft zal in staat zijn een hoop levens te redden.”

Singer doet zijn uitspraken in een interview met Reuters en de Thomson Reuters Foundation, als onderdeel van een campagne voor zijn nieuwe boek The Most You Can Do.

Singer maakt deel uit van de groeiende beweging ‘effective altruists‘. Rijke bankiers en zakenmensen die zich bij deze beweging hebben aangesloten pleiten voor meer directe en effectievere resultaten van goede doelen.

Hun uitgangspunt is dat de rijken vrijwillig tien tot 50 procent van hun inkomen afstaan om de armoede in de wereld te bestrijden.

De ‘effective altruists‘ bestrijden armoede door het financieren van bijvoorbeeld kleinschalige projecten of start-ups. Het aantal levens dat hiermee kan worden gered is direct zichtbaar en meetbaar.

Een uitgangspunt is doelgericht geld uitgeven in plaats van moraliseren en prediken. Ook kiezen ze niet voor goede doelen die op emoties inspelen maar voor doelen die resultaatgericht werken. ‘Put your money where you mouth is‘ dekt ongeveer de lading van ‘effective altruists‘.