Kunst

Gronings kunstfestival ‘Noorderzon’ censureert kunst na bedreigingen

'Als je het niet verwijdert schieten we je door je knieën'

Screen Shot 2015-08-23 at 18.02.21

 

Het Groningse kunstfestival Noorderzon heeft een kunstwerk van de internationaal vermaarde kunstenaar Harma Heikens gecensureerd. Dit nadat twee mannen een festivalmedewerker hadden bedreigd dat als het kunstwerk niet zou worden verwijderd ze hem ‘in de knieën zouden schieten’ met daarop aansluitend een dreigement het kunstwerk in de fik te steken. Het kunstwerk, Toys in the Attic getiteld, zou volgens de mannen ‘niet kunnen’ omdat ‘hier ook kinderen langskomen’. Dit meldt het Dagblad van het Noorden.

De twee mannen tussen de 25 en 30 jaar probeerden het kunstwerk eerst kapot te trappen. Toen een medewerker wilde ingrijpen dreigen ze hem ‘in de knieën te schieten’.

Later dreigden ze het kunstwerk in de fik te steken: ‘Een litertje benzine is zo gekocht’.

In plaats van aangifte te doen heeft de festivalorganisatie besloten de kunst dan maar aan het zicht te onttrekken.

Het kunstwerk was sowieso al niet bepaald onomstreden. De immer kunstminnende en ruimdenkende kwaliteitscourant de Telegraaf had het kunstwerk eerder al omschreven als ‘ongepast’.

Er zijn zelfs critici die menen dat ‘dergelijke kunst niet in de openbare ruimte thuishoort’. Waar ‘dergelijke kunst’ dan wel thuishoort laten deze critici in het midden.

Nu de festival-organisatie heeft besloten dat het oproepen van debat en discussie niet de bedoeling kan zijn van kunstwerken in Nederland 2015 laten behalve de kunstenaar zelf ook anderen weten dat ze dergelijk gedrag in Nederland erg raar vinden.

Zo liet Eva Rovers, de biograaf van Boudewijn Büch, weten: “Preutsheid anno 2015. Onvoorstelbaar dat Noorderzon hiervoor zwicht. Hoog tijd voor een Nederlands Dismaland!”

Ook uitten veel bekende en onbekende mensen op Twitter hun ongenoegen over deze quasi-stalinistische praktijken.

De festivalorganisatie zelf laat echter via de website weten dat het de schuld is van de kunstenaar die zomaar naar de ongenuanceerde pers is gestapt, dat het hier gaat om ‘een incident’, dat een en ander binnen ‘de context’ moet worden geplaatst en dat de ‘veiligheid van het personeel en bezoekers vooropstaat’.

Waarom er geen aangifte is gedaan van de zeer ernstige dreigementen wordt niet vermeld.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.