Recensie

Gitaar op standje steenboor, en dat werkt

14-09-2015 15:32

Het gierende geluid van een steenboor die staal raakt, misschien kent u dat. Een zeer onaangenaam snerpend gejank van een boor die het eind van zijn bruikbare bestaan heeft bereikt. Het zet de haren in de nek overeind en gaat vrijwel altijd gepaard met een ongemakkelijke klap op de onderarmen omdat de machine in een ruwe klap tot stilstand wordt gebracht.

Dat werkt

Onaangenaam, ongemakkelijk en irriterend en daarmee niet meteen een geluid waarvan je zou denken dat het een goede basis voor muziek vormt. Toch is dat geluid de kern waar Girl Band de nummers omheen bouwt; in alle nummers staat de gitaar afgesteld op het standje destructieve steenboor. En dat werkt. Uiteraard niet alleen vanwege die gitaar. Het is de combinatie waarin de stervende steenboor wordt samengebracht met gejaagde drums, pulserende bas en repetitieve staccato zang waarmee de Ieren energieke dansbare noise bommen uitrollen.

Negen felle en opdringerige knallers die in de oorbuis op het dansbot hameren, want ondanks dat onaangename gierende geluid van de gitaar maakt Girl Band met Holding Hands With Jamie een zweterige dansvloer kraker. Eentje waar het onmogelijk is om op stil te blijven zitten en een die je ook graag opnieuw zet.

Dit artikel verscheen eerder op de site van Sounds Tilburg