Angst voor ISIS: Waarom we juist vluchtelingen moeten opnemen

30-09-2015 19:06

Hoe meer vluchtelingen zich in Europa aandienen, hoe groter het verzet wordt. Dat is ook logisch. De opvang van vluchtelingen is een ontzettend kostbaar iets, en het gaat niet om een paar honderd mensen die een veilig verblijf nodig hebben. Integendeel, de aantallen vluchtelingen die naar Europa komen nemen alleen maar toe en vooralsnog ziet het er niet naar uit dat daar binnenkort een einde aan zal komen. Daar komt nog bij dat het gaat om mensen uit het Midden-Oosten, hoofdzakelijk Syrische vluchtelingen.

Toch zullen zich onder hen ook zogenoemde ‘gelukszoekers’ bevinden en mogelijk zelfs ISIS-strijders, voor wie deze vluchtelingenstroom immers een uitgelezen kans is om ongemerkt in Europa te geraken. Zelfs al is het niet daadwerkelijk zo, dan nog is de angst zeer reëel voor genoeg mensen.

Dat is ook begrijpelijk, want we zijn met enige regelmaat getuige van de gruwelijkheden die ISIS in naam van de islam aanricht in het Midden-Oosten. Logisch gevolg is dan ook dat de naam die de islam heeft in het westen alleen maar slechter wordt en de geneigdheid tot opvangen van deze vluchtelingen onder de lokale bevolkingen in Europa steeds minder wordt.

Exclusie versus inclusie

Niemand staat te springen om mogelijke terroristen in ons midden. Toch is het opvangen van vluchtelingen juist wat we moeten doen. Niet alleen omdat het, zoals politici zo mooi zeggen, onze morele plicht is, maar juist om de dreiging van terrorisme te verminderen.

Religiewetenschapper Martin Baumann stelt dat uitsluiting ertoe leidt dat de buitengesloten groep zich onderling gaat verenigen binnen een samenleving. Dat is ook logisch, want de buitengesloten groep heeft een gezamenlijk doel, namelijk het verkrijgen van meer acceptatie. Hij gebruik dat model voor moslims die al aanwezig zijn in een Europese samenleving, maar je kunt dat model ook voor de vluchtelingenstromen leggen.

Het laatste wat je moet willen is dat ISIS-elementen onder de vluchtelingen de mogelijkheid krijgen zich te gaan verenigen, zowel onderling, als met vluchtelingen die daarvoor de denkbeelden van ISIS niet deelden. Vluchtelingen zijn namelijk een kwetsbare groep mensen en bij uitstek gevoelig voor de ideeën van ISIS. Niet vanwege het feit dat het hier om een groep mensen gaat die voornamelijk moslim is, maar vanwege de aard van wat zij hebben meegemaakt.

Kwetsbare groep

De antropoloog Scott Atran heeft een aantal interessante kenmerken aangetoond van mensen die door ISIS gerekruteerd worden. Een van die kenmerken is dat het vaak om mensen gaat die al allerlei gruwelen hebben moeten meemaken, bijvoorbeeld oorlogsvluchtelingen.

Waarom juist deze mensen? ISIS wordt gekenmerkt door een erg paranoïde en apocalyptische kijk op de wereld. In de visie van ISIS is iedereen tegen moslims en probeert de gehele wereld de moslimbevolking uit te moorden. Wanneer iemand allerlei afschuwelijke oorlogsgruwelen heeft gezien dan lijkt die visie iets minder gestoord dan zij daadwerkelijk is en is het allicht niet zo gek dat mensen vattelijker zijn om daarin mee te gaan.

Reden te meer dus om ervoor te zorgen dat deze mensen zo goed als mogelijk worden opgenomen zodat ISIS simpelweg de kans niet krijgt om deze mensen te infecteren met hun ideologie.