Kunst

Interview: Guus Meeuwis jubileert maar kijkt niet achterom

09-10-2015 12:00

Het is precies twintig jaar geleden dat Guus Meeuwis voor het eerst de hitlijst aanvoerde met Het Is Een Nacht. Hij vierde zijn jubileum als artiest eerder dit jaar onder meer met een uitverkocht concert in de Londense Royal Albert Hall. Maar terugkijken wil de Brabantse zanger niet. In plaats van een verzamelalbum uitbrengen komt Meeuwis deze maand met Morgen. “Ik wilde perse een nieuwe plaat maken om te laten zien dat ik nog niet klaar ben. Daarom heet ‘ie ook Morgen.”

De kwaliteit van zijn muziek heeft voor Guus Meeuwis altijd voorop gestaan, vertelt hij. “Iedere muziekcarrière begint met een goed liedje. Ik kan de Royal Albert Hall willen vullen, maar als ik geen goede liedjes heb gebeurt dat gewoon niet.”

Spontaniteit

Het nieuwe album Morgen doet hem wel denken aan zijn debuutplaat Verbazing uit 1996: “Liedjes schrijven deed je toen zonder ervaring, je wist eigenlijk niet hoe het moest. Daardoor zit er een soort spontaniteit in Verbazing die ik nog steeds leuk vind. Het grappige is dat ik dat op Morgen ook een beetje terug hoor.”

Samenwerkingen

Meeuwis werkte voor zijn nieuwe album samen met onder meer Alain Clark, Douwe Bob, Frank Boeijen en Paskal Jakobsen. “Ik heb bewust die samenwerkingen opgezocht. Daardoor krijg je een andere kijk op waar je mee bezig bent. Liedjes krijgen wendingen die je zelf nooit had bedacht, dat werkt verfrissend. Daardoor zit er voor mij een onbevangenheid in dit album die op de vorige twee platen een beetje miste. Toen dacht ik misschien teveel na over een bepaalde richting die ik op wilde. Dat gevoel heb ik losgelaten. Ik wilde me puur concentreren op goeie liedjes.”

Basis van het succes

Een nieuw album uitbrengen in zijn jubileumjaar was een uitdaging voor de zanger. “Ik zag ze allemaal wel fronsen: gaat hem dat lukken? Maar twaalf nieuwe goeie liedjes schrijven was belangrijk voor mij omdat dat de basis vormt voor alles wat er daarna komt. De afgelopen twintig jaar hebben we heel veel succes gehad. Ook mindere periodes, maar we mogen verre van klagen. En ik weet dat de basis van het succes altijd die liedjes is geweest.”

©FaceCulture