Interview

Joseph Gordon-Levitt schittert in ‘The Walk’

09-10-2015 18:11

the walk

 

De meest bescheiden A-lister van Hollywood, Joseph Gordon-Levitt, vertelt TPO.nl hoe hij luchtacrobaat werd en waarom zijn vader dat niet kon waarderen.

 

Waar kindsterretjes normaliter rond hun achttiende doordraaien, daar is Joseph Gordon-Levitt (nu 34) een baken van rust en stabiliteit gebleven. Al sinds zijn vierde staat Joseph voor de camera en als puber verwierf hij wereldfaam met de sitcom 3rd Rock from the Sun. Daarna bouwde hij een indrukwekkend film-cv op via onder andere: 500 Days of Summer, Inception, The Dark Knight Rises, Looper, Lincoln en G.I. Joe: The Rise of Cobra.

Maar op één of andere manier blijft de Angelino onder de gossipradar opereren. Geen TMZ voor Gordon-Levitt. Sterker nog, begin dit jaar trouwde hij vrij stiekem. “Ja, logisch”, vertelt hij TPO, in Cancun, Mexico. “Ze zit niet in showbizz. En ik zit ook niet op privépubliciteit te wachten. Als mensen mij in de biosccop zien, wil ik dat ze naar mijn personage kijken, niet naar mij als persoon. Dat leidt af.”

Acht dagen oefenen in een oude loods

Het blijkt een strategie die werkt, want hij maakt nu weer zijn opwachting in één van de meest spectaculaire films van het jaar: The Walk. Joseph vertolkt in dit waargebeurde verhaal de Franse evenwichtskunstenaar Philippe Petit, die in 1974 via een dun koord de Twin Towers in New York wilde oversteken. “En dat deed hij natuurlijk illegaal”, grijnst Gordon-Levitt in het Ritz-Carlton Hotel. “Maar hij moest het doen. Het is zijn leven.”

Van de echte Philippe kreeg hij bovendien een intensieve cursus-luchtacrobatiek. “Ik heb acht dagen lang in een oude loods bijna 24/7 op een heuse ijzeren draad met hem geoefend. Goed, het koord was op dertig centimeter hoogte gespannen, maar Philippe vond dat ik het daadwerkelijk moest kunnen. Uiteindelijk is het mij gelukt.”

Liefdesbrief aan New York

Alle nagelbijtende koordansscènes in The Walk, die in duizelingwekkend 3D zijn gefilmd, zijn dus echt. Gordon-Levitt maakte de blockbuster samen met regisseur Robert Zemeckis, die met Back to the Future, Forrest Gump en Flight al filmgeschiedenis schreef.  “Het blijft altijd gevaarlijk om iemand die je enorm bewondert, zoals Robert, ook in het echt te ontmoeten. Ik had stiekem verwacht dat iemand met zijn status en verdienste, eigenwijzer zou zijn en naar niemand meer zou luisteren. En al zeker niet maar mij. Maar joh, hij stond open voor mijn suggesties en voerde ze soms nog uit ook nog.”

Joseph benadrukt dat The Walk méér is dan een visueel spektakel. “Tuurlijk, de beelden zijn zinsbegoochelend, maar de film is ook een liefdesbrief aan het New York van de jaren zeventig én de Twin Towers. Maar het thema is lef.”

‘Inspireren’

“Of eigenlijk”, zegt de rising star peinzend. “Draait het verhaal om risico, en hoeveel je daarvan durft te nemen. En ook of je bang bent om te falen, en zelfs het leven te laten. The Walk onderzoekt eigenlijk wat Philippe drijft. Hij wil het onmogelijke, en de kans dat het mislukt is onvermijdelijk tot zeer groot.”

Naar goed en braaf Hollywoods gebruik hoopt Joseph dat The Walk mensen ‘gaat inspireren’. “Dat het publiek de bioscoop uitloopt en denkt: ‘Laat ik toch maar eens kijken of ik mijn kansloze droomwens toch kan realiseren.’ Al gold dat alvast niet voor mijn vader”, glimlacht Gordon-Levitt. “Die heeft namelijk ernstige hoogtevrees en heeft geen seconde kunnen kijken.”

 

The Walk draait vanaf donderdag 8 oktober in de bioscoop.