Kunst

Lucas Hamming blij dat hij De Beste Singer-Songwriter niet won

26-10-2015 12:43

Lucas Hamming bracht deze maand zijn debuutalbum HAM uit en is met zijn band het hele seizoen huisband bij De Wereld Draait Door. In 2013 was hij finalist in De Beste Singer-Songwriter van Nederland. Achteraf is Hamming blij dat hij die competitie niet won. “Ik heb nu een plaat waar ik heel trots op ben, die had ik twee jaar geleden niet kunnen maken.”

De nu 21-jarige Lucas Hamming debuteerde als acteur in de film Lover of Loser uit 2009 en was ook al op jonge leeftijd een ambitieuze muzikant. “Ik had me ingeschreven voor De Beste Singer-Songwriter omdat ik heel graag wilde winnen”, blikt hij terug. “Normaal zet je drie stappen per jaar, maar als je zoiets wint zijn het er opeens negen.” Michael Prins won de editie van 2013, waar ook Maaike Ouboter aan mee deed. Hamming kijkt er wel met plezier op terug: “Ik heb er veel aan gehad want ik heb mensen leren kennen waar ik nu mee werk. Het heeft me een groot publiek gebracht dat nog steeds naar mijn shows komt.”

Haastklus

Hamming is blij hoe het voor hem gelopen is. “Als ik gewonnen had, had ik toen een plaat moeten maken. Maar ik ben ervan overtuigd dat deze plaat veel beter is. Ik schrijf niet heel snel liedjes, ik poep ze niet uit. Voor mijn gevoel had ik toen nog niet genoeg goede nummers. Een album was waarschijnlijk een haastklus geworden, en dat moet je nooit doen.”

Arctic Monkeys

De competitie bracht veel druk met zich mee, herinnert de singer-songwriter zich. “Je bent een hele zomer wekelijks op tv. Veel mensen willen met je werken, en die hebben allemaal hun eigen visie op je muziek. Terwijl ik dacht: het is mijn muziek, ik wil zelf uitmaken hoe die klinkt. Op een gegeven moment werd er zo aan me getrokken dat ik het niet zo leuk meer vond.” Het rockende HAM laat Lucas Hamming horen zoals hij zichzelf graag hoort. “Ik wilde weer de muziek maken die ik vroeger graag speelde. Mijn hart ligt bij Britpop bands als de Arctic Monkeys, daar ben ik mee opgegroeid.”

Huisband

Hamming ziet de uitverkiezing als huisband van De Wereld Draait Door als een cadeau. “Door zo’n kans kan ik weer een stap zetten naar een groter publiek. We doen ook ons best om het zo goed mogelijk in te vullen. Het is heel leerzaam om niet alleen met je eigen muziek bezig te zijn. Zo groeien we als band, we worden er ook gewoon een beter bandje van.”

©FaceCulture