Kunst

Ode aan de Bond-girls

28-10-2015 16:39

Terwijl de witte meisjes van het gesubsidieerde VARA-moraalblog Joop zich boos maken over witte mannen en de niet-witte meisjes op Joop over witte meisjes wil ik, als witte man, een ode brengen aan alle mooie witte en niet-witte meisjes. De Bond-girls.

Wie anders dan James Bond belichaamt beter de witte man? Hij is de ultieme seksist, waarbij vrouwen de onderliggende partij zijn. Hij is daarnaast ook de ultieme imperialist (in dienst van Groot-Brittannië), die moeilijkheden altijd met geweld oplost. James Bond is mijns inziens Europees erfgoed, cultureel kapitaal wat wij dienen te verdedigen tegen de terreur die feminisme heet. We kunnen nu nog genieten van James Bond en de Bond-girls. Maar hoe lang nog?

Op 29 oktober komt er weer een nieuwe James Bond-film uit: Spectre. De titel slaat uiteraard op het fictieve terroristische netwerk waar Bond in veel andere films al mee te maken heeft gekregen. De villain wordt gespeeld door Christoph Waltz, vooral bekend van zijn rol SS-Standartenführer Hans Landa in Quentin Tarantino’s Inglourious Basterds. De Bond-girl is Léa Seydoux, die in Inglourious Basterds een kleine bijrol heeft als Charlotte LaPadite, maar schittert in Mission Impossible IV – Ghost Protocol als halfnaakte huurmoordenares. Ik ben heel benieuwd hoe zij James Bond te grazen zal nemen. Om alvast een beetje in de sfeer te komen voor dit cineastische hoogtepunt stel ik u in dit artikel voor aan de tien mooiste Bond-girls aller tijden.

image0031. Domino (Claudine Auger) in Thunderball

Misschien wel de allermooiste Bond-girl. Claudia Auger was Miss France in 1958 en werd tweede in de Miss World-verkiezingen datzelfde jaar. Auger speelt in Thunberball Domino, het vriendinnetje van Number 2 van Spectre. Wanneer Bond haar vertelt dat haar broer vermoord is door Spectre besluit ze wraak te nemen.

Hoogepunt: wanneer ze na een vrijpartij onder water (Bond: ‘I hope we didn´t frighten the fish’) naar boven zwemmen stapt Domino met haar voet in een zee-egel. Bond mag daarna zijn tanden in haar zetten.

image0052. Jinx (Halle Berry) in Die Another Day

Halle Berry is een van de mooiste vrouwen op deze aarde. Zelfs de verschrikkelijke film Cat Woman is te overleven omdat Berry daarin rondhuppelt in een strak latexpakje. In Die Another Die is Berry de stoere geheim agente Jinx, die Bond uit benaderde situaties redt en het pistool kundig weet te hanteren.

Hoogtepunt: Jinx duikt in haar bikini uit het water. Deze scene is een hommage aan de scene in Dr. No met Honey Ryder (Ursula Anders).

Tweede hoogtepunt: haar eerste vrijpartij met Bond in Cuba. Jinx neemt agressief het initiatief en heeft bovendien een citroentje meegenomen. Deze passievrucht doet wonderen.

image0073. Honey Ryder (Ursula Anders) in Dr. No

Ursula Anders is de eerste echte Bond-girl. In Dr. No speelt ze Honey Ryder, een meisje dat voor toeristen op Jamaica naar mooie schelpen duikt. Als ze opduikt uit de zee kan Bond haar in volle glorie aanschouwen. Zij en Bond worden gevangen genomen door Dr. No, die de helden opsluit in zijn secret underground lair.

Hoogtepunt: Als Honey Ryder opduikt uit de zee zingt ze een liedje over een Mango Tree. Ze merkt Bond niet op, totdat hij begint mee te zingen.

4. May Day (Grace Jones) in A View to a Kill

Grace Jones is de ultieme zwarte vrouw, onverwoestbaar, onverzadigbaar. Zelfs Sylvana Simons is er niks bij. Wij witte mannen zijn minder, minder, minder.

image009Grace Jones speelde een woeste barbaarse krijgster met een goed hart in de gewelddadige Sword and Sorcery-film Conan the Destroyer uit 1984. Een jaar later is ze in A View to a Kill de stoere en sterke May Day. Zij is de bodyguard van Zorin, de bad guy van de film. May Day doet alles voor Zorin, totdat hij haar verraadt…

Hoogtepunt: zij is de eerste Bond-girl die James Bond verkracht. Het feministische motto van Heleen Mees brengt zij in praktijk. En hoe.

image0115. Xenia Onatopp (Famke Janssen) in Goldeneye

Trots op Nederland. Ons aller Famke Janssen maakte heel veel indruk als Xenia Onatopp (ook een aanhanger van de filosofie Heleen Mees dus), de femme fatale die het opwindend vindt om te moorden. Xenia Onatopp verliest een autorace van Bond, steelt een Tigre helikopter, moordt tientallen Russische wetenschappers uit en knuffelt ten slotte met een boom. In Austin Powers II: The Spy who shagged me wordt ze geparodieerd door Ivana Humpalot.

Hoogtepunt: Xenia’s vrije tijd met een Russische admiraal, die gewurgd wordt door haar dodelijke dijen. Hij sterft met een glimlach op zijn gezicht.

image0136. Fatima Blush (Barbara Carrera) in Never Say Never Again

Hoewel ons aller Famke een indrukwekkende femme fatale was als Xenia Onatopp is de ultieme femme fatale zonder twijfel Fatima Blush, die gespeeld wordt door Playmate Barbara Carrera. Blush is nummer 12 in Spectre en moet Bond vermoorden. Ze is een heteroseksuele feminist (die bestaan ook, in ieder geval in fictie) en houdt ervan om mannen te domineren.

Hoogtepunt: Blush houdt onze held onder schot en laat zien dat vrouwen de baas zijn: ‘ Spread your legs. You’re quite a man mister James Bond, but I am a superior woman. Guess where you get the first shot.’

image0157. Vesper Lynd (Eva Green) in Casino Royale

Ik ben een beetje verliefd op haar. Eva Green is als Vesper Lynd de Bond-girl met de mooiste ogen. Ze is slim, classy, bloedmooi en ook kwetsbaar.

Ze houdt ook echt van Bond en hij van haar. Dit kan natuurlijk alleen maar tragisch aflopen…

Hoogtepunt: James Bond die een huilende Vesper troost. Ja, zelfs James Bond heeft een softe kant.


8. Melina Havelock (Carole Bouquet) in For Your Eyes Only

Carole Bouquet, de Franse actrice die in For Your Eyes Only Melina Havelock speelt, is een natuurlijke schoonheid. Ze hoeft geen make-up te gebruiken, een bikini of een avondjurkje aan te trekken om er betoverend uit te zien.

image017Dat is ze zelfs in haar gele duikerskostuum. Haar geheim? Haar krachtige karakter en haar steile, zeer lange, zwarte haar.

Hoogtepunt: De nachtelijke zwem/duikpartij aan het einde van de film. ‘ For your eyes only’, zegt Melina Havelock zachtjes tegen Bond terwijl ze hem intens aankijkt. Bond moest in deze film heel veel moeite doen, maar gelukkig heeft ook deze film ‘ a happy ending’. Oja, powervrouw Margaret Thatcher, de prime minister van het land dat Bond zo trouw dient, heeft ook nog een cameo in deze film.

image0199. Kara Milovy (Maryam d’Abo) in The Living Daylights

Een van de onschuldigste Bond-girls. Kara Milovy (Maryam d’Abo) is een blonde cellospeelster uit Oost-Europa, die als vriendinnetje van Generaal Koskov (ons aller Jeroen Krabbé) in grote problemen verzeild raakt. Gelukkig is daar Bond tot he rescue. En de Afghaanse vrijheidsstrijders zijn ook gek op haar.

Hoogtepunt: de achtervolging in de sneeuw en de ontsnapping naar Oostenrijk in de tas van haar cello, ello, ello, ello.

image02110. Solitaire (Jane Seymour) in Live and Let Die

Jane Seymour kende ik van de zoetsappige EO-serie Dr. Quinn, waarin ze een mooie, maar vooral hele brave dokter speelt die heel goed en lief is voor de mensen in het negentiende-eeuwse dorpje Colorado Springs. Maar Jane Seymour heeft ook een ondeugende kant. Ze is een Bond-girl geweest, en bovendien de Bond-girl die het meeste seks met James Bond heeft gehad, namelijk drie keer. Ze is een tarotkaartenlezer en moet, om haar taak te vervullen, maagd blijven. Met Bond in de buurt is dat natuurlijk onmogelijk…

Hoogtepunt: Hoe Bond haar verleidt. Het is doorgestoken kaart.

Zij haalden de top-10 net niet

image0231. Pussy Galore (Honor Blackman) in Goldfinger

Goldfinger kent een boel mooie Bond-girls. De mooiste is de ongelukkige Jill Masterton (Shirley Eaton), die door Goldfingers knechtje Oddjob in goud wordt veranderd. Pussy Galore heeft meer geluk en overleeft haar avontuur met Bond. Pussy is intelligent, stijlvol en gevoelig voor Bonds charmes. Ze is een handlangster van Goldfinger, maar bekeert zich tot de goede zaak.

Hoogtepunt: Haar naam. Wanneer ze zich voorstelt antwoordt Bond: ‘I must be dreaming.’


2. Christmas Jones (Denise Richards) in The World is not Enough

Denise Richards is godsbloedjemooi, maar acteren is niet haar sterkste kant.

image025In The World in not Enough speelt ze een raketwetenschapper (heel geloofwaardig, kuch), dr. Christmas Jones, die besluit om Bond te helpen. Geen flauw idee wat ze allemaal zegt, maar ze is een lust voor oog.

Hoogtepunt: Haar naam Christmas, die uiteraard speciaal verzonnen is voor de foute grap aan het eind.

James Bond: ‘I was wrong about you.’

Dr. Christmas Jones: ‘Yeah, how so?’

James Bond: ‘I thought Christmas only comes once a year.’

image0273. Fiona Volpe (Lucia Paluzzi) in Thunderball

De film Never Say Never Again, waarin Fatima Blush zo schittert, is een remake van de film Thunderball uit 1965. Fatima Blush is gebaseerd op de roodharige vamp Fiona Volpe. Deze femme fatale moordt meedogenloos en verleidt mannen om haar doelen te bereiken. Ze geniet hier niettemin met volle teugen van. Ze is als Bond, maar dan slecht.

Hoogtepunt: De dialoog tussen James Bond en Fiona Volpe nadat ze zich aan elkaar hebben bekend.

James Bond: ‘My dear girl, don’t flatter yourself. What I did this evening was for Queen and country. You don’t think it gave me any pleasure, do you?’

Fiona: ‘But of course, I forgot your ego, Mr. Bond. James Bond, the one where he has to make love to a woman, and she starts to hear heavenly choirs singing. She repents, and turns to the side of right and virtue… but not this one!’