Achtergrond

Atomen zijn ruimteschepen, maar Harrie Weggelaar kan niet meer

08-11-2015 14:17

Harrie Weggelaar. Héél misschien was u erbij toen hij tussen 2005 en 2010 een klein cultfenomeen was op websites als Retecool en Grenswetenschap. Maar hoogst waarschijnlijk heeft u nog nooit gehoord van Harrie. Of zijn inzichten. De hoge pieken en diepe dalen van zijn leven. Dat hij Jezus is. En dat atomen uit ruimteschepen bestaan.

Dat is ook gelijk de tragiek van het verhaal: niemand kent Harrie, terwijl Harrie ons allemaal wil kennen.

Omdat iedereen recht heeft op een kans, stel ik u graag voor aan Harrie Weggelaar. Zijn jeugd. De hippie-tijd. Het flirten met scientology. Zijn ontdekking van de waarheid. De onttroning bij Kopspijkers. En wat er ooit gebeurd is met Harrie.

Innerlijke crisis

Harrie Weggelaar komt op 11 mei 1945 op aarde. Hij groeit op in een eenvoudig gezin. Zijn vader is metselaar, over zijn moeder is niets bekend. Als Harrie naar de Mulo gaat, lijdt hij aan ‘innerlijke problemen’. Ook later, als hij uit barre armoe gaat werken als landmeetkundig tekenaar, moet hij daarmee stoppen vanwege een ‘innerlijke crisis’.

‘Harrie weet genoeg: hij is Jezus’

Harrie heeft geen makkelijk leven.

Zijn vader gaat, ondanks zijn eenvoudige professie, graag naar lezingen van Jan Börger, een Hegeliaans georiënteerd filosoof en psycholoog. Vanwege zijn crises gaat Harrie vaak met zijn vader mee naar deze lezingen. Harrie is namelijk op zoek naar antwoorden.

Börger vertelt Harrie tijdens een privé-afspraak dat Harrie een moedercomplex heeft. Dat vindt Harrie geen enkel probleem. Sterker nog: Harrie beschouwt zichzelf daarom als Jezus, want ook Jezus moest uit de Moeder geboren worden.

Straatfobie

Harrie belandt in de flower power-stroming, trouwt, woont met zijn vrouw in een autobus in de weilanden bij Osdorp, scheidt na een jaar weer en onderneemt een mislukte poging om leraar te worden.

Harrie heeft geen makkelijk leven.

Tijdens een baan in de bibliotheek van Haarlem komt Harrie in aanraking met het werk van de filosoof Hegel. Ook wordt Harrie een aanhanger van de Scientology-stroming. Hierin vertelt geestelijk vader L. Ron Hubbard dat mensen eigenlijk Thetans zijn, onsterfelijke geesten van vreemde wezens die 75 miljoen jaar geleden door de God Xenu naar de aarde werden gebracht. Bovendien komt God in deze periode in een droom tot Harrie. Harrie weet genoeg: hij is Jezus.

Om onduidelijke redenen vertrekt Harrie uit de bibliotheek, ontwikkelt een straatfobie, belandt via de bijstand in de WAO, en zit daar sindsdien in.

Harrie heeft geen makkelijk leven.

Microwezens

‘De delen van het atoom zijn ruimteschepen’

Ondanks zijn roerige levensloop is er één constante in het leven van Harrie: zijn zelf ontwikkelde atoomtheorie. Atomen, zo leert Harrie ons, zijn eigenlijk ruimteschepen. Hoe dat zit, vertelt hij in zijn zelf getypte Bijbel:

“De delen van het atoom zijn ruimteschepen of complexen van meerdere ruimteschepen. Die ruimteschepen zijn niet die kleine dingetjes van ons, waar maar een paar man en een hond in kunnen reizen, maar het zijn enorme bouwwerken, zo groot als onze zonnen en planeten.

“In die ruimteschepen wonen de superintelligente microwezens. Die microwezens hebben die ruimteschepen gebouwd en zij zijn de grote scheppers van de gehele microcosmos. Zij zijn ook de scheppers van de gehele evolutie van het leven op de aarde van de afgelopen miljarden jaren. De microwezens zijn dan ook de bouwers van ons lichaam en zij besturen ons van binnen uit. En in de hele verre toekomst gaan wij ook zelf het heelal volbouwen met ruimteschepen, als een herhaling van de hogere wereld in de microcosmos.”

weggelaar

(Illustratie Harrie Weggelaar)

Weerstand en onbegrip

Sinds 1981 probeert Harrie zijn theorie aan de man te brengen, maar niemand gelooft hem. Harrie voelt zichzelf daarom als de Bijbelse Mozes die van de berg afdaalt naar de mensen om een werkelijkheid te vertellen die zij niet willen horen.

Dat van de berg komen doet Harrie op veel manieren. Hij plaatst advertenties in kranten waarin hij aanbiedt om kosteloos zijn Bijbel, inclusief illustraties van eigen hand, op te sturen. Deze advertenties plaatst hij ook in de vraag- en aanbodborden van de supermarkten in de buurt van zijn huis, vlakbij het Vondelpark in Amsterdam.

Eind 2004 vindt er – eindelijk! – een kleine doorbraak plaats. Harrie schaft dan namelijk een computer en internetverbinding aan. Sindsdien biedt het wereldwijde web een belangrijk instrument om zijn verhaal te verkondigen. Op menig online forum plaatst hij zijn theorie en gaat hij met zijn tegenstanders en critici in discussie. Weerstand en onbegrip vallen hem daarbij ten deel.

Quarks?

Enkele kleine kranten pikken zijn verhaal op en interviewen hem over zijn intrigerende theorie. Die verhalen staan ook afgedrukt in zijn Bijbel, inclusief correcties in de marge. Vaak begrijpen journalisten zijn verhaal niet goed.

Het hoogte- en dieptepunt van zijn evangelisch werk is Harries optreden op 18 oktober 2003 bij het satirische tv-programma Kopspijkers. Hierin zet Jack Spijkerman Harrie op pijnlijke wijze neer als dorpsgek. Wie de uitzending terugziet, ziet zowel de passie als de pijn van Harrie. Hij wil zo graag dat wij het begrijpen, hij gunt het ons zo, maar het lukt niet. Het lukt gewoon niet.


 

Bijkomend probleem is dat door het internet Harries theorie steeds complexer wordt. Tijdens een online discussie leert Harrie namelijk over het bestaan van snaren, een eenheid binnen atomen die nog veel kleiner is dan de door hem gehanteerde quarks. Zijn dát dan de ruimteschepen? Zo ja, dan kloppen al zijn berekeningen niet meer, aangezien hij uitging van quarks als de kleinste eenheid.

Harrie weet het niet meer. Zijn Bijbel eindigt dan ook met een oproep aan de wetenschap om zijn atoomtheorie te toetsen en zo te bepalen of deze echt mogelijk is.

Doei!

Ik bel Harrie. Ik wil weten of hij nog leeft en of hij nog in zijn theorie gelooft. Ik lach breeduit van opluchting als ik een bekende stem ‘Hallo?’ hoor zeggen. Harrie leeft nog.

‘Mijn theorie is zo revolutionair dat mensen het niet kunnen of willen geloven’

Harrie vertelt dat hij sinds enkele jaren zijn Bijbel niet meer opstuurt. Harrie heeft het opgegeven. Ja, online discussieert hij nog, zoals op het Belgische Politics. En als de gelegenheid daar is, dan vertelt hij mensen over de atoomtheorie. Maar nog steeds neemt niemand hem serieus. Zelf gelooft Harrie er nog heilig in.

“Mijn theorie is zo revolutionair dat mensen het niet kunnen of willen geloven”, vertel hij me. “Daarom nemen ze me in de maling, of ze negeren me. Dat begrijp ik wel, maar ik kan er niet meer tegen. Ik hoop maar gewoon dat er voor mijn dood nog iets gebeurt.”

“Als God het wil, dan gebeurt dat. En misschien dat mensen het na mijn dood gaan geloven. Maar ik ben 71 jaar en ben niet meer sterk. Ik heb er de energie niet meer voor. Ik kan niet meer.”

We sluiten af. Harrie hoopt dat nog veel mensen over zijn werk horen. Ik neem afscheid. Harrie leeft op. “Heel veel succes! Doei!”

https://www.youtube.com/watch?v=8vZS2oeAiag