Opinie

Tegen Wiebes helpt maar één ding: zand in de machine

22-11-2015 22:02

Senioren gaan steeds vaker aan de fles. En de glazen worden ook groter. Nieuwste aanleiding: Wiebes-verdriet. Voordat er ongelukken gebeuren zou minister Schippers van Volksgezondheid er verstandig aan doen haar collega en Oppertollenaar Wiebes op het matje te roepen. Want wat die man voor ellende dreigt aan te richten onder ouderen is amper te beschrijven. Niet alleen profiteren senioren nergens van, ze lopen ook nog eens het risico totaal overspannen te raken nu die Wiebes zonder enig overleg met ouderen-organisaties heeft besloten de blauwe envelop af te schaffen en ze de electronisch DigiD-aangifte door de strot te duwen.

Alles moet maar digitaal. De zoveelste ‘besparende’ aanslag op de onafhankelijkheid van het seniore individu, dat door steeds meer van die botte maatregelen uit de maatschappij dreigt te worden gedrukt. De onverteerbare digi-taal en de instructies die daarbij horen, geven hem het gevoel dat hij in een derde graads verhoor zit, zonder dat een bekentenis mogelijk is.

Gesard

Steeds meer ambtenaren mijden direct contact met ouderen. Die zeuren teveel. En daarom hebben ze er een digitale balie tussen geperst. Vol dreinerige programma’s en opdrachten die geen (oudere) hond begrijpt omdat hij niets heeft met digitale dressuurtaal die nooit tot zijn vocabulaire heeft behoord. Duizenden senioren voelen zich gesard, verkocht en verraden door de zo olijk ogende Wiebes, die voor geen eurocent wroeging blijkt te hebben over zijn geniale Envelop Dictaat. Het meest gehate ‘cadeau onder couvert’ dat een groeiend deel van ons volk ooit heeft moeten slikken.

Gedupeerde senioren gaan daarom van pure ellende massaal, maar voor hun doen beschaafd, aan de drank. En dan vooral aan de wijn, voor zover dat bij de meest getergde slachtoffers van al die ‘solidariteits’-maatregelen al niet het geval was.

Moeten je kinderen, je vrienden of je tante je maar helpen, vindt die Vijfde Macht van Digitale Doordrukkers en Dompteurs. Maar als die nog zouden leven, zouden ze wel wat anders hebben te doen. En trouwens, gaat die Wiebes zelf zo graag financieel naakt voor familie of bekenden? Er bestaat nog zoiets als eigenwaarde en trots, al probeert de Residentie die er voortdurend uit te slaan.

Dwangarbeid

De wijn is tóch al duurder geworden. Door diezelfde Wiebes. En als jou als oudere wordt gevraagd met je stramme, wat trillerige of reumatische vingers op een Wiebes-toets te drukken en je schiet ook maar een millimeter uit, dan stort je hele wereld digitaal in elkaar. In mijn omgeving zie ik mensen die daarvan radeloos naar de wijnfles grijpen, met lak aan die Wim van Wine in Moderation. En dat schept weer het risico dat ze versuft opnieuw op foute knoppen of icoontjes drukken. Of zelfs een dubbele mislukte belastingaangifte doen en daar later zwaar voor moeten boeten.
Bovendien is niet iedereen financieel in staat die jaarlijkse fiscale dwangarbeid aan een belastingadviseur uit te besteden.

Wiebes, Wiebes, weet waaraan je begonnen bent. De ouderenbonden heb ik z’n kantoor nog niet zien bezetten, laat staan erover gehoord. Wel de huishoudelijke hulpen, die met steeds meer lege flessen per huisnummer naar de glasbak moeten. Waarom doet zo’n man nou precies wat NS eerst ook wilde, maar snel heeft laten varen? Daar zijn nu balies waar je direct contact hebt met behulpzaam en kundig personeel. Zelfs bij die minder geliefde werk- en uitkeringsfabriek UWV heeft minister Asscher ingegrepen en ervoor gezorgd dat geen enkele misdeelde nog tegen een computer tekeer hoeft te gaan.

Dol draaien

Niet bij Wiebes. Eigenwijs. Niks geleerd. Vierkant doordrammen. Tijd dus dat er wordt ingegrepen, want gekker kunnen ze het daar niet maken. Doet de minister van Volksgezondheid dat niet, dan moet het parlement maar te wapen.

Je laat je ouders en grootouders toch niet achter hun rug op z’n bureaucratische manier flessen?

Over kwaliteit van leven gesproken.

Er is nog een andere manier van verzet: zand in de machine. Als al die gedupeerde senioren uitstel vragen of bezwaar tegen de aanslag maken dan draaien, nogal Wiebes, alle Haagse tollenaar-computers dol. En de chaos wordt compleet als er dan nationaal ook nog in rare termijnen en met wisselende kleine en grotere bedragen wordt betaald. Burgerlijke ongehoorzaamheid als noodweer. Kunnen ze bij die afknijpers ook eens ervaren hoe het ‘voelt’ het bos in te worden gestuurd.

En het mooie is: je hoeft er niet eens voor naar het Malieveld.