Kunst

VanVelzen moest even terugschakelen na jaren hard werken

25-11-2015 14:49

Het nieuwe VanVelzen album Call It Luck komt voort uit een zelf ingelaste rustperiode waarin Roel van Velzen als ambassadeur van stichting MasterPeace een bezoek aan Congo bracht. De reis maakte diepe indruk op hem en beïnvloedde ook zijn nieuwe muziek. “De situatie is redelijk uitzichtloos daar maar de mensen die ik sprak waren zonder uitzondering hoopvol en positief.”


 

“We gaan even van de vijfde naar de derde versnelling”, zei Roel van Velzen in 2012 tegen zijn manager. Na jarenlang hard werken was de pijp bij de zanger leeg aan het raken. Wel ging hij voor MasterPeace naar Congo om muziek te maken en mensen te ontmoeten in het conflictgebied. “Hoe gaat het hier ooit goedkomen, dacht ik. Dat de mensen daar zelf juist heel hoopvol zijn, heeft me geraakt als mens en als componist.”

Als VanVelzen een paar maanden na de reis aan nieuwe muziek gaat werken, keert de ervaring terug in zijn muziek. “Ik dacht dat ik het wel een plekje had gegeven”, blikt hij terug. “Maar toen we weer gingen schrijven kwam het allemaal terug. Niet bewust, maar tekstueel en muzikaal sloop het erin. Het was de vibe die ik daar gehoord had.”

Muzikale cocktail

De titelsong Call It Luck was zo’n belangrijk moment dat VanVelzen besloot het hele album zo te noemen. “Toen dat liedje af was dacht ik: zo moet het gaan klinken, deze kant moet het op. De titel staat ook voor hoe allerlei toevalligheden samen tot iets moois hebben geleid. Ik wilde al een tijdje met Alain Clark samenwerken, nu lukte dat. Ook met producer Niels Zuiderhoek maar die was lang met een andere band bezig. Kensington dus, en dat ontplofte ineens. Daarnaast zing ik met de Congolese superster Innoss’B en het Keniaanse koor The Hibby GB’s. Als je me deze cocktail voor de plaat drie jaar geleden had voorgehouden, zou ik je hebben uitgelachen. Alle puzzelstukjes vielen in elkaar.”

Volle kracht vooruit

VanVelzen denkt dat zijn publiek verrast zal worden door Call It Luck: “, en daar ben ik ook helemaal niet mee bezig geweest.” Nu Call It Luck uit is, gaat VanVelzen weer volle kracht vooruit. “We gaan weer veel optreden en ook een theatertour doen. We gaan weer van de drie naar de vijf! Het is heel gezond om af en toe te schakelen, je moet geen automaat worden.”

©FaceCulture