De vergeten liedjes van de Top 2000

03-12-2015 18:51

Op een Lana Del Rey of Adele na en dit jaar Imagine op nummer 1, is de Radio 2 Top 2000 doorgaans wat voorspelbaar. Maar de wereld kent nog meer fantastische muziek. Tot de Top 2000 écht begint, zorgt Ingelise de Vries iedere dag voor liedje dat in de Top 2000 doorgaans wordt vergeten.


Toen ik begon met deze rubriek, wees iemand me op het fantastische initiatief Snob 2000. Elk jaar stellen zij hun eigen Top 2000 samen, vol alternatieve liedjes. Dit jaar dragen de initiatiefnemers van de Snob 2000 vier nummers aan in de rubriek De vergeten liedjes van de Top 2000. Deze week is dat Arcade Fire’s Rebellion (Lies).

Vorig jaar stond Arcade Fire’s Rebellion (Lies) op nummer één, en ook dit jaar lijkt de hit de lijst weer te gaan aanvoeren. Maar op één of andere manier is dit nummer, of zelfs maar de band, nog nooit in de Top 2000 beland. Hoe dat kan? Geen idee. Toen ik vroeg welke nummers ik absoluut niet mocht vergeten, kwam dit nummer van Arcade Fire het vaakst naar voren.

Echtpaar

Grappig genoeg wederom een band uit Canada, zelfs uit dezelfde stad als Coeur de Pirate gisteren. Ook Arcade Fire komt uit Montreal. De basis van de band ligt bij het echtpaar Win Butler en Régine Chassagne, daar zijn nog vier bandleden aan toegevoegd. De band komt in 2003 bij elkaar en krijgt een jaar later een platencontract. Al snel volgt het debuutalbum Funeral, dat onwijs lovend werd ontvangen. Onder andere Rebellion (Lies) wordt door NME uitgeroepen tot één van de beste indienummers ooit.

Rebellion (Lies) komt van het album Funeral, een album dat Arcade Fire na hun EP schreef. Het is nooit de bedoeling geweest dat Funeral een album zou worden, ze waren aan het schrijven en elke keer dat er een band in de studio uitviel, namen ze een stukje op. Uiteindelijk besloten ze er een album van te maken en Funeral werd geboren.

Toonsoort

Opvallend aan Rebellion (Lies) is vooral dat er in het refrein ineens gewisseld wordt van toonsoort. Normaal gesproken gebeurt dat wel eens aan het eind van een nummer, maar Arcade Fire wisselt en gaat bij het tweede couplet weer terug. Het geeft een gek sfeertje aan het nummer, die slaat namelijk steeds om van vrolijk naar ietwat onheilspellend. Het maakt het nummer terecht één van de beste indienummers ooit. Dat past ook bij de tekst, het nummer gaat over de constante dwang dingen te moeten kopen die je niet nodig hebt, zo verklaart Butler in een interview met NME. En over rebelleren tegen de band. In hetzelfde interview daagt hij bands uit te laten zien dat ze beter zijn dan Arcade Fire.

Dat ‘ie nog steeds niet in de Top 2000 staat, is wonderlijk. Wie weet kunnen we volgend jaar wat voor Arcade Fire betekenen.

Lees hier alle vergeten liedjes van vorig jaar terug. Omdat luisteren natuurlijk veel leuker is, kun je je abonneren op deze afspeellijst op Spotify.

Nog tips voor vergeten liedjes? In de reacties, via Twitter of mail kun je al je suggesties deponeren. Of Ingelise er wat mee gaat doen, is natuurlijk altijd de vraag.