Negergate – Teun Voeten: Willen jullie mijn boeken ook verbranden?

29-12-2015 12:18

Waarom zijn boek wel en het mijne niet, moet auteur/fotograaf Teun Voeten hebben gedacht toen hij zag hoe Roy Groenberg het boek van SP-Kamerlid Harry van Bommel in brand stak. Hij besloot Groenberg, voorzitter van Stichting Eer en Herstel, een mail te sturen. Groenberg zal het voorstel bespreken, blijkt uit onderstaande correspondentie.

Voeten in zijn mail:

 

“Ik begreep uit diverse nieuwsmedia dat uw activistengroep afgelopen zondag 27 december 2015  het boek ‘Surinamers in de Polder’ verbrandden omdat er het woord NEGER instond.

Als auteur in wiens elk van zijn twee boeken ook de termen Neger, Nikker en Nigger voorkomen voel ik me ernstig gediscrimineerd dat mijn boeken nooit voor verbranding in aanmerking zijn gekomen.

In ‘Tunnelmensen’ (Atlas, 1996), staat op pag. 115: ‘Waarom moest die achterlijke nikker zich uitgerekend voor mijn huis van kant maken?.’ 

In ‘How de Body? Hoop en Horror in Sierra Leone.’ (Meulenhoff, 2000) staat op pag. 45 ‘Negers één stop overbelichten’

Ik zou het zeer op prijs stellen mocht u mijn Nederlandstalige oeuvre ook publiekelijk zou willen verbranden.

Mocht u problemen hebben om de aan Nederlandstalig uitgaves te komen, neem gerust contact met me op. De Engelse vertalingen zijn gewoon via Amazon verkrijgbaar.”

 

Waarop Groenberg (met het halve internet in cc.) antwoordt:

teun voeten

Wordt vervolgd.

Lees ook

Boek van Harry van Bommel over Surinamers verbrand op De Dam omdat Prem Radhakishun neger zei

The Portugal Post presenteert: Teun Voeten