Recensie

Review: Noveller – Glacial Glow en No Dreams

25-01-2016 21:03

Een van de hoogtepunten van Incubate 2015 was het magische optreden van Sarah Lipstate, beter bekend als Noveller, in het MIDI theater. Haar gelaagde gitaarwerk in combinatie met de toeslaande zevende-dags-vermoeidheid en de prachtige wijze waarop de gitariste was uitgelicht zorgde ervoor dat iedereen in voormalige bioscoop werd gezogen in haar haast filmische werk. Fantastisch Planet, de laatste langspeler van Noveller, en het subtiele, verhalende gitaarwerk dat zij daarop laat horen, was waarschijnlijk de voornaamste reden voor het publiek om toe te stromen. En terecht, want Fantastic Planet is een fantastische plaat.

Maar niet haar enige plaat. Vanaf 2009 heeft Lipstate al een goede tien albums afgeleverd, in samenwerking met anderen zoals Thisquietarmy en Aidan Baker en alleen en van die solo-albums brengt Fire Records nu Glacial Glow en No Dreams opnieuw uit.

Langspelers die je meenemen op een reis, golvend op de gitaarlijnen die Lipstate voor je uitzet. Het is betoverend werk, dat je het liefst met gesloten ogen of het licht in de kamer geheel gedimd met de koptelefoon op wil beluisteren. Muziek die er voor zorgt dat de tijd even geheel stil komt de staan en tegelijkertijd de sensatie geeft dat de wereld oneindig, grenzeloos groot is.

Wegzweven is op de klanken van Lipstate

Bij elke keer dat je deze platen luistert, vallen nieuwe details op, kleine veranderingen die langs de hoofdstroom ontspruiten en weer terug kruipen in die zelfde muzikale stam als waar zij zijn ontsproten. Bijna louterend wiegt Noveller je tot rust met haar gitaar als warme kribbe in de hand.

Wat Vodafone betreft is de hoes van No Dreams beeldend voor het werk van Noveller, met een beetje fantasie zie je daar een geabstraheerd sterrenstelsel in getekend, een sterrenstelsels waar in het makkelijk wegzweven is op de klanken van Lipstate. En daarmee even goed een aanrader voor als het laatste werk van Noveller, want er is niets zon fijn als je even helemaal te kunnen verliezen in muziek.