Kunst

Jett Rebel: ‘Ik weet gewoon heel goed wat ik wil’

09-02-2016 21:34

Jett Rebel brengt in 2016 drie albums uit en het eerste telt maar liefst 27 nummers. Jelte Tuinstra nam Truck helemaal alleen op met een Portastudio, dat is een oude 4-sporen cassetterecorder. Niet een erg commercieel klinkend album, maar dat is ook niet de insteek: “Soms schiet er door mijn hoofd: het zou wel fijn zijn als ik een hitje had. Ik zou ook wel weten hoe ik dat moet aanpakken. Maar gelukkig win ik die strijd met mezelf nog steeds.”


 

Het verrassende Truck komt deels voort uit frustratie, bekent de 25-jarige Tuinstra: “Werken op een computer was ik helemaal zat. Alles wat je opneemt kun je weggooien of eindeloos bewerken, je kunt er alles van maken wat je wilt. Ik zag door de bomen het bos niet meer. Toen ik die cassetterecorder had aangeschaft, was dat gevoel meteen weg. Ik wil niet meer in mijn eentje achter een computer muziek opnemen zoals ik dat jarenlang gedaan heb. De overeenkomst tussen de drie platen is dat alles live wordt gespeeld en analoog wordt opgenomen.”

Isolement

Tuinstra wil zijn komende albums niet meer helemaal alleen maken: “Tijdens het opnemen van Truck dacht ik soms wel: waar de fuck ben ik mee bezig? Hoe eenzaam wil je het hebben? Er gaan een aantal platen komen waarop ik zelf zo min mogelijk speel.” Hij vindt samenwerken niet altijd even makkelijk: “Ik ben nu zover dat ik aan mijn bandleden durf te vragen wat ze ergens van vinden. Dat is heel wat voor mij. Ik wil dat isolement helemaal niet maar weet gewoon vaak heel goed wat ik wil. Maar het is eigenlijk helemaal niet bevorderlijk als je je alleen maar door jezelf laat inspireren.”

Brandende ideeën

Het tweede en derde album van 2016 staan al in de steigers. “De nummers, ideeën en het concept zijn klaar. Maar ik ben ook al bezig met materiaal voor platen daarna. Deze drie moeten snel uit mijn systeem. Ik leefde altijd van project naar project maar nu heb ik brandende ideeën voor meerdere platen tegelijk. Het is fijn om nu even door te pakken. Ik wil niet nog langer zitten op dingen waar ik voor mijn gevoel al lang over nadenk.”

Hitje

Tuinstra heeft geen idee waar zijn huidige creatieve explosie vandaan komt. “Dat is geleidelijk gekomen maar ik wilde altijd al naar de plek toe waar ik nu ben. Dit zijn flinke stappen voor mezelf. Er is de afgelopen jaren veel veranderd voor me: van een beetje aansukkelen in muziek tot kunnen spelen en mensen die naar je luisteren. Ondanks dat schiet er ook weleens door mijn hoofd: het zou wel fijn zijn als ik een hitje had. Ik zou ook wel weten hoe ik dat moet aanpakken. Maar gelukkig win ik die strijd met mezelf nog steeds. Eigenlijk word ik alleen maar vuriger in het kiezen van de richting die ik op wil.”

Jett Rebel tourt tot eind maart door Nederland.

©FaceCulture