Zanger Prince overleden – Dood gevonden in lift

21-04-2016 18:58

De Amerikaanse zanger Prince is donderdag overleden. Dat meldt de website TMZ. Manager Yvette Noel-Schure bevestigt de dood van de zanger aan persbureau AP. Hij werd dood aangetroffen in een lift van zijn studiocomplex in Minnesota.

Vorige week ‘medische noodsituatie’

Vorige week vrijdag moest de zanger al naar het ziekenhuis vanwege een ‘medische noodsituatie‘. De volgende dag verscheen hij gewoon weer tijdens een concert en verzekerde zijn fans dat alles in orde was. Volgens mensen in zijn omgeving had hij een flinke griep. Maar voorafgaand aan zijn laatste optreden had Prince twee shows geannuleerd als gevolg van gezondheidsproblemen.

Meer dan 100 miljoen platen

Prince werd een internationale superster in 1982 na de doorbraak met het album ‘1999’. Daarna volgden vele hits, die hem zeven Grammy’s opleverden. Hij trad ook op in de Super Bowl in 2007, in een van de grootste live-optredens aller tijden. Prince verkocht meer dan 100 miljoen platen tijdens zijn loopbaan.

Prince, ook bekend als His Royal Badness, TAFKAP (the artist formerly known as Prince) en onder diverse andere bijnamen, had grote hits met nummers als When Doves Cry, Let’s Go Crazy, Controversy, Purple Rain en 1999. Hij schreef midden jaren tachtig Nothing Compares 2 U, dat een nummer 1-hit werd in de uitvoering van de Ierse singer-songwriter Sinead O’Connor. Het album Purple Rain wordt algemeen beschouwd als een van de gedenkwaardigste albums aller tijden.

Candy Dulfer, Gerard Joling en Ivo Niehe

De lijst van artiesten met wie Prince in de afgelopen tientallen jaren heeft samengewerkt, is vrijwel eindeloos. Van George Clinton, Madonna en Chaka Khan tot Patti LaBelle, Sheena Easton en de Nederlandse saxofoniste Candy Dulfer.

Prince was ook fan van Gerard Joling.

Muziekkenner Leo Blokhuis noemt Prince tegenover het ANP ‘een totaal autonome artiest die het muzieklandschap heeft veranderd, in zijn zucht naar controle en die zich niet door één genre liet bepalen’. Ook zegt hij Prince ‘Helaas’ nooit geïnterviewd te hebben. Ivo Niehe deed dat in 1999 wel, maar dat liep niet al te best af. De zanger verbood de uitzending, ‘Almere was niets voor hem‘. Het lukte Niehe tien jaar later alsnog Prince te interviewen.

Update 22.54 – Herdenkingsavond in Melkweg

In het Amsterdamse poppodium Melkweg is donderdagnacht vanaf 00.00 uur een speciale herdenkingsavond, waar het leven en de muziek van Prince worden gevierd. Volgens de organisator is de toegang gratis.