Popfestival Desert Trip brengt levende legenden bijeen

05-05-2016 19:34

Aan het weer zal het niet liggen. In Zuid-Californië kun je het hele jaar door van de zon genieten. In het najaar schommelt de temperatuur tussen de 20 en 25 graden. Aardig toeven dus in de bij het stadje Indio gelegen ‘desert valley’ Coachella; bekend van het gelijknamige popevent waar ook de jetset van Hollywood zich graag toont. Op 7, 8 en 9 oktober vindt op dezelfde locatie festival Desert Trip plaats. De programmering leest als de natte droom van Pinkpopbaas Jan Smeets.

Op het affiche staan Bob Dylan, Paul McCartney, Rolling Stones, Roger Waters, Neil Young en The Who. Niet gek voor Paul Tollett, die in de jaren tachtig nog concerten organiseerde voor punkbands, maar als huidig Coachella-directeur de mega-acts na een jaar van overleg en soms persoonlijke onderhandelingen, uiteindelijk wist over te halen. Naar verluidt ontvangen de artiesten als beloning een gage van een slordige 7 miljoen dollar. Naar Californië reizen ze af met een eigen podiumuitrusting en entourage.

Ministadion

Voor de gelegenheid wordt er tijdens Desert Trip een ministadion gebouwd dat plaats biedt aan 70.000 toeschouwers. Om binnen te komen betaal je 199 dollar (ongeveer 175 euro), een weekendkaart gaat vanaf 399 dollar. Die prijzen vallen reuze mee vindt Tollett in Rolling Stone. Volgens hem benaderen ze de entree voor het Coachellafestival. De op sociale media veelgemaakte opmerking dat het zou gaan om een uitje voor babyboomers is niet helemaal terecht als je bedenkt dat veel van de bands de afgelopen jaren wereldwijd concerten gaven die maar geen afscheidstoernees wilden worden, meestal indruk maakten en jubelende recensies kregen. Zeker in Nederland. Wie de Rolling Stones zag (Pinkpop 2014), Bob Dylan (Carré, Muziekgebouw 2015) of Paul McCartney (Ziggo Dome 2015), kan er over meepraten. Overigens komen de Beatlesbassist en Neil Young binnenkort warm draaien in ons land.

Een ander punt van kritiek dat veel van de optredende artiesten teruggrijpen op het standaardrepertoire, gaat eigenlijk alleen op voor Rolling Stones, Paul McCartney en The Who. Desondanks gaat het om namen die voor de popmuziek van onschatbare waarde en invloed zijn en, in sommige gevallen, nog altijd verrassen met nieuwe albums. En als we de berichten mogen geloven werken de Stones momenteel aan een eresaluut aan het genre waarmee het voor hen allemaal begon: de blues. Ook al zoiets onverwoestbaars.