Hoera het is weer ramadan, Nederland juicht!

02-06-2016 10:38

Een moslim schuift dit jaar tussen 6 juni en 5 juli overdag geen eten en drinken onder zijn/haar snor want het is weer ramadan. Prima, zelf weten, vrij land, wij autochtonen gaan met pasen naar Ikea en dat is ook een malle folklore. Anders nog iets en hoe is het eigenlijk met DENK, daar nog iets te lachen vandaag?

Oh nee wacht. ANP:

De houding van Nederlanders ten opzichte van de ramadan, de islamitische vastenmaand, is overwegend positief. Dat komt naar voren uit een representatief opinieonderzoek van Motivaction. Van de ondervraagden heeft 71 procent er geen problemen mee als moslims in Nederland meedoen aan de ramadan en 38 procent zegt zelfs bewondering te hebben voor de mensen die eraan meedoen.

De ramadan duurt dit jaar van 6 juni tot 5 juli. Gedurende die maand mogen de deelnemers tussen zonsopkomst en -ondergang niet eten, roken, drinken en geen seks hebben. Wie ziek of zwanger is, hoeft niet mee te doen.

Over de regels bestaan bij niet-moslims wel wat misverstanden. Ruim de helft denkt dat moslims tijdens de ramadan overdag wel water mogen drinken, terwijl dat niet zo is. Over de periode waarin de ramadan valt is ook onduidelijkheid: hoewel 81 procent weet dat de ramadan een maand duurt, denkt 33 procent dat het altijd in de maand juni is. In werkelijkheid hangt dat af van de islamitische kalender, die niet gelijkloopt met de westerse.

Echt, who cares? Waarom moet de jaarlijkse respect-en-bezinning nonsens weer over den volke worden uitgestort omdat de streepjesnederlanders een maandje relirexia willen hebben? Het zal ons jeuken toch, wat en wanneer een ander eet. Als hij of zij zijn werk maar een beetje naar behoren blijft doen en zijn gebroed niet naar de bioscoop laat gaan met suikerfeest, is het verder enorm onboeiend of ze op vampiertijden wensen te kanen of niet.

Enfin. Dit persbericht is het startschot voor de jaarlijkse barrage aan happy-de-peppie ramadannieuwtjes die met name de Staatsomroep over u uit gaat strooien, culminerend in ‘vrolijk suikerfeest’-tweets van uw MinPres. Wij van TPO zeggen: geniet van de kortere rijen bij uw favoriete dönertent!