Opinie

Een #Plein-dag: praat niet over elkaar, maar zoek elkaar op!

06-06-2016 10:55

De spanningen tussen groepen in de samenleving zijn groter dan ooit te voren: allochtoon vs autochtoon, moslims vs niet-moslims, voor of tegen Zwarte Piet, laag vs hoogopgeleid, voor vs tegen Europa, etcetera. In alle beschouwingen over de groeiende polarisatie valt één aspect nadrukkelijk op: we vinden van alles van elkaar, maar we spreken zelden met elkaar. Een pleidooi om elkaar actief op te zoeken: “Een #Plein-dag”.

Onlangs pakte ik op een zaterdag mijn fiets en reed paar uurtjes door mijn mooie stad achter de duinen: Den Haag. Ik zag overal mensen genieten van de lentezon, kinderen spelen en ouders winkelen. Welgesteld blank ontmoette elkaar op pleinen en straten in Marlot en het Statenkwartier, terwijl overwegend allochtone mensen elkaar troffen in Transvaal en de Schilderswijk. Apart van elkaar leven we, wonen we, gaan we naar school en onze sportverenigingen. We hebben dezelfde rechten en vrijheden, we delen hetzelfde land en stad, maar we zien elkaar eigenlijk nooit. Ja, we praten over elkaar met oordelen en vooroordelen en organiseren in de rijkere netwerken af en toe iets voor de achtergestelde groepen in de andere buurten. Maar elkaar echt opzoeken gebeurt zelden en zeker niet 1 op 1.

Kom uit je beschermde leventje

Onlangs was ik bij de Johan Ferrier Lezing in Amsterdam – genoemd naar de eerste president van het onafhankelijk Suriname. In een bomvolle Koningskerk hield Humberto Tan een prachtig, persoonlijk verhaal over zijn geboorteland. Het was een mooi gemêleerd gezelschap waar mensen uit verschillende groepen in de samenleving elkaar ontmoetten. Zo kan het dus ook.

Ik vind dat we moeten ophouden met praten over elkaar, terwijl het zo makkelijk en goed kan voelen om iets te doen en uit je beschermde leventje en wereldje te komen. Mijn simpele suggestie: neem eens een “Plein-dag”, pak je fiets en ga met je kinderen op zaterdag boodschappen doen in een andere wijk, drink daar koffie, kijk om je heen en praat met de mensen naast je. Ik garandeer je, dat het gesprek ’s avonds aan tafel leuk en boeiend zal zijn. Stop met praten over elkaar via Facebook, op TV, maar zoek elkaar op, op elkaars pleinen. Het is een begin en een manier om elkaar te leren kennen en misschien het initiatief te nemen om dingen samen te doen, want alleen dan leer je elkaar pas echt kennen, herkennen en erkennen.

Er is meer in dit land dan schelden, roepen, benoemen, affakkelen en bedreigen. Er komen nog genoeg mooie weekenddagen: zoek elkaar op! En als je dan zo graag iets wil delen via social media, gebruik dan #Plein-dag als hashtag.