Allah houdt van Israël

07-06-2016 13:53

Uit de reacties bij bijdragen op ThePostOnline blijkt dat de meeste lezers atheïstisch of agnostisch zijn. Zij beschouwen de Bijbel of de Koran als door mensen verzonnen sprookjes die best gevaarlijk kunnen zijn als gekken er misbruik van maken. Iedereen is vrij om te denken wat hij wil. In deze bijdrage wil ik mij slechts inleven in de situatie van gelovige mensen om hun eigen argumentatie toe te passen op een van de grootste problemen van deze tijd. Ik bedoel het terrorisme en het verband met de haat tegen Israël.

Volg het bevel van Allah

Abraham is zowel voor de joden als voor de moslims de aartsvader. Abraham kreeg van Allah het bevel om naar Israël te gaan en het land in bezit te nemen. Op momenten dat het joodse volk niet trouw was aan dit gebod, zoals onder Mozes, werden zij gestraft en moesten bijvoorbeeld veertig jaar rondzwerven in de woestijn. Het joodse volk kreeg altijd berouw en volgde uiteindelijk het bevel van Allah op. Allah zegende het volk en zorgde voor vrede en voorspoed. Dat is de reden waarom het joodse volk al duizenden jaren haar identiteit heeft weten te behouden. Ondanks alle rampen, verbanningen en catastrofes als de holocaust hebben de joden als volk overleefd. Wie dat geen godswonder vindt moet wel erg blind zijn voor transcendente krachten.

Sinds de vorige eeuw zijn de joden massaal teruggekeerd naar het Heilige Land. Trouw aan het bevel van Allah hebben ze het land van de Palestijnen in bezit genomen. Allah is hen zeer welgevallig geweest: Israël is een welvarende democratie. Landbouw en industrie behoren tot de top van de wereld. De Israëliërs leveren op cultureel en wetenschappelijk gebied prestaties van het hoogste niveau. Ze beschikken over een van de machtigste legers ter wereld. Het is duidelijk dat Allah erg veel houdt van Israël zoals we het nu kennen.

Houdt Allah niet van moslims?

Twee vragen rijzen hier op: (1) houdt Allah misschien niet van de moslims, gezien de ellendige situatie in veel islamitische landen? en (2) waarom houden de moslims niet van de joden die het bevel van Allah trouw willen blijven?

Met rationale argumenten is niemand te overtuigen van het recht van de joden om Israel te bezetten. Rationaliteit helpt evenmin om bovenstaande vragen te beantwoorden. Het gaat om waarheden gebaseerd op de Bijbel of op de Koran. Als een moslim zo overtuigd is van zijn waarheid dat hij zichzelf opblaast om zoveel mogelijk mensen te doden en om op die manier in het paradijs te komen, wat blijft dan nog over om hem te doen twijfelen? Alleen even krachtige religieuze argumenten, denk ik.

Vanuit bovenstaande bewijsvoering zouden we kunnen concluderen dat de moslims zich nu in dezelfde situatie bevinden als de joden onder Mozes toen ze rondzwierven in de woestijn. Allah zal hen opnieuw welgevallig zijn als de moslims de joden het land gunnen dat Allah aan hen heeft toegewezen en met de joden samenwerken omdat ze broeders zijn met Abraham als gemeenschappelijke stamvader.

Trouw aan goddelijke geboden

De joodse exegeet Bernard Paperon, verbonden aan de Sorbonne, meent dat moslims het bestaan van de joodse staat Israël slechts zullen aanvaarden, als de Israëliërs consequent vasthouden aan de waarden waarvoor ze staan en respect afdwingen door hun trouw aan de goddelijke geboden. In plaats van te sterven in naam van God, moeten te joden een voorbeeld zijn van leven in naam van God. Slechts op die manier kunnen de joden de moslims inspireren om samen in vrede en voorspoed te leven.