Opinie

Stella Bergsma heeft gelijk, dat ze een vrouw is doet daar weinig aan af

20-06-2016 16:44

Stella Bergsma deed in de Volkskrant van zaterdag (Het artistieke affront) een oproep om meer en vooral beter te beledigen. Ik kan niet benadrukken hoezeer ik het daar mee eens ben. We leven in een gezapige wereld waar alles alleen nog maar draait om pais en vree, leven en laten leven en de boel de boel laten. De Russische minister van defensie haalde laatst zelfs een kerstwens van Minnie Mouse aan om de goede betrekkingen met de West en de Oost nogmaals te onderstrepen. Deze eensgezindheid is zum kotsen.

Slaafse knielen voor politici

Hoogste tijd dus om de knuppel eens in het hoenderhok te gooien, de beerput te openen en de stront in de rondte te doen vliegen. Laten we er eens mee stoppen om Twitter te gebruiken als het digitale verlengstuk van het aloude veer in de reet. Laat columnisten, schrijvers en cabaretiers eens stoppen met dat slaafse knielen voor politici, regenten en veldwachters. De wereld is mooi maar als je goed zoekt valt er heus nog wel wat te corrigeren en te verbeteren.

Kortom, laten we de woorden van de grote schrijfster Stella Bergsma te harte nemen. De schrijfster die meerdere malen drie van de vijf sterren kreeg voor haar laatste roman. De vrouw die de literatuur op haar kop zette door poëzie op onnavolgbare manier te verbasteren tot Pussy. De vrouw die met hakbijl ons de porseleinen schelletjes van de ogen slaat.

Periode van ongesteldheid

Valt er dan niets aan te merken op de oproep van Bergsma? Kort antwoord: Nee! Je moet wel een ontzettende zeur zijn als je roept dat alles met een korreltje zout moet worden genomen omdat het waarschijnlijk is geschreven in periode van ongesteldheid. En je zoekt spijkers op laag water als je stelt dat de beste voorbeelden in het stuk van Bergsma niet van haar zelf zijn maar van door haar aangehaalde grootheden als: Twain, Churchill, Oscar Wilde en Schopenhauer.

En ik wil al helemaal niet horen dat elk voorbeeld dat ze aanhaalt van goede, vileine beledigingen door mannen zijn uitgesproken of geschreven, op een snedige uitspraak van Dorothy Parker na die luidde “she lied” toen een rivale “Hello” zei. Want als we dat soort redeneringen gaan volgen komen we vanzelf in de hoek van het onversneden seksisme van Groucho Marx die in volle overtuiging schijnt te hebben gezegd: “If a woman wants to play a man’s game, she probably is a dick.”