Buitenland

Ja, Pokémon Go is AF! Spel is kwetsend verklaard door policordrammers

14-07-2016 13:00

Kostelijk, je weet dat een hype echt helemaal AF en compleet is als de policorsekte er kwetsende triggertoestanden in heeft weten te ontdekken. Pokémon Go is supergemeen voor gehandicapten, moet u weten. Het hierboven gelinkte artikel schetst een hartverscheurend beeld van een rolstoeler die onmachtig is om een virtueel stuk ongedierte te bereiken, omdat het beest op een rotspartij is geprojecteerd.

Mensen met een handicap kunnen bepaalde dingen niet. Dat is zeg maar het idee van een handicap hebben. Is heel vervelend en we kunnen rekening houden met gehandicapten maar serieus, gaan stampvoeten (sorry, kwetsend voor verlamden, dit) omdat je een spelletje niet optimaal kan spelen? Het is supergemeen dat een blinde geen porno kan kijken en dat een zwakbegaafde geen Wittgenstein kan begrijpen, maarja, het houdt ergens op, vandaar de term ‘beperking’ he?

Een spelletje dat deels bestaat uit ‘jagen’ en deels uit behendig op een telefoonschermpje precisiebewegingen maken, sja, dat is gewoon niet voor iedereen weggelegd. Niets mis met die feitelijke constatering maarja, ‘jammerdebammer’, ‘helaas pindakaas’ en ‘pech gehad’ komen niet meer voor in het vocabulaire van de snel gekwetsten. Nintendo moet de game aanpassen omdat Pokémon Go in de huidige vorm mensen ‘buitensluit’. Eh. Neen! Sommige mensen kunnen het gewoon niet spelen, Wittgenstein sluit toch ook geen zwakbegaafden buiten omdat zijn werk gewoon niet voor hun is weggelegd?

Maar het wordt nog grappiger; de Virtual Reality-modus in het spelletje is ook nog eens ‘triggering’ voor mensen met dissociatieve stoornissen. Nou is er sowieso iets mis met het besef van hier en nu bij luitjes die door veld en beemd trekken om op virtuele Japanse fantoomhamsters te jagen, maar okee. Er moeten dus aanpassingen komen ‘so everyone who wants to participate in the pop culture zeitgeist has equal opportunities to do so.’ ‘Equal opportunity’, zelfs doorgedramd in een fucking! Niet! Echte! Wereld!

Maar okee. Er moet een niet-ableïstische Pokémon Go komen. Eentje die zelfs Stephen Hawking met het IQ van Kim Kardashian kan spelen. Wat dacht u van een versie die ook met kwijlstraaltjes te bedienen is, met gesproken instructies voor blinden. De Pokémon zijn genderneutraal en beeldvullend, je kunt ze vangen door met je voorhoofd op het scherm te hengsten of door heel hard je telefoon tegen je begeleider aan te slaan. Eieren uitbroeden lukt door aan het scherm te likken. De Gyms in de ParalympicsMon zijn fijne snoezelruimtes waar iedereen een winnaar is en om te voorkomen dat mensen getriggerd raken is er een modus die gewoon een zwart scherm laat zien, walvisgeluiden maakt en je Pokémoncollectie automatisch aanvult.

Ja? Iedereen blij en equal qua opportunity? Mooi. Noemen we de aangepaste versie PokémonGool. Nee? Wat NOU weer?

Beeld: Andersbegaafden beleven PokéPret