Bonusquote migratiewetenschapper Koopmans: politieke correctheid verstikt het debat

13-08-2016 12:31

U hebt hier op TPO eerder kunnen lezen hoe migratiewetenschapper Ruud Koopmans door extreemlinkse moraalmillennials aan zijn Humboldt Universiteit te Berlijn werd belasterd, kapotgemaakt en beschuldigd van het hebben van de Verkeerde Mening. Dit alles omdat zijn onderzoek uitwijst dat één en ander aangaande terreur wél te maken heeft met islam, en dat mag natuurlijk niet van snel gekwetste special snowflakes die tegenwoordig Westerse universiteiten vergiftigen met hun feitenvrije wensdenken. Koopmans moest kapot of op zijn minst zijn bek houden.

En dat doet hij niet. Gisteren in het Financieel Dagblad reageerde hij op de ontstane commotie. Dat moet wel want, komt die eerste powerquote:

Beschuldigd worden van racisme is niet zonder gevaar in Duitsland. Je wilt vooral niet in het vizier komen van de Berlijnse Antifa-beweging (antifascisten, red), want die is potentieel gewelddadig.

Elitair kartel

De studenten hadden kritiek op beperkingen in Koopmans’ onderzoek, maar maakten in hun kritiek geen gewag van het feit dat Koopmans zich wel degelijk uitlaat over die beperkingen. Zij vinden zijn media-optredens maar onnodig polariserend.

De universiteit is geen ivoren toren, zegt Koopmans daarop. “Om je bevindingen te kunnen vertalen naar media en beleid is het noodzakelijk om over de grenzen van je onderzoek heen te kijken.” Volgens de socioloog geeft de affaire blijk van een verstikkende politieke correctheid, waarin discussie vrijwel onmogelijk is geworden. “Andere migratiewetenschappers komen veel vaker in de media, maar krijgen nooit het verwijt dat ze de beperkingen van hun studies vergeten te noemen, omdat de boodschap aansluit bij de overtuigingen van studenten. Ze willen alleen hun eigen mening bevestigd zien. Types als Wilders en Le Pen hebben hun succes te danken aan het idee dat er een elitair kartel bestaat dat het niet over problemen wil hebben’

Koopmans houdt echter voet bij stuk:

Ook dat (islamitisch extremisme, – red.) is ingebed in een veel bredere groep waarin, zoals mijn onderzoek aantoont, fundamentalisme en vijandbeelden wijdverbreid en religieus gelegitimeerd zijn.

Moslims met zelfbeklag

Dit najaar zal Koopmans over deze materie in discussie gaan met zijn critici, en hij heeft alvast aangekondigd dat hij volhardt in zijn standpunt dat…

…juist een blinde focus op uitsluiting en discriminatie de problemen verergert. Koopmans: ‘Daardoor komen moslims, als je het cru wilt zeggen, namelijk vast te zitten in een vorm van zelfbeklag. En dan gebeurt er niets.’

Moslims en zelfbeklag? Wat een raar, extreemrechts in de kaart spelend idee… Wij wensen Koopmans veel succes met zijn studenten die, geheel volgens het politiek-correcte boekje, liever deugen dan nadenken.

Lees ook:

Teruglees-bonusquote: socioloog Ruud Koopmans legt het probleem met islam uit
Socioloog doet onderzoek naar islam, resultaten bevallen Duitse studenten niet, hoogleraar moet kapot