Verslag: Muse knalt op dag 1 van Lowlands

20-08-2016 14:08

Het is makkelijk wakker worden zonder wekker: rond een uur of negen wordt iedereen letterlijk z’n tent uitgebrand. De poorten zijn open en het is aan Tom Odell om Lowlands af te trappen. Odell die al eerder op Lowlands stond is een aangename openingsact. Door het mooie weer bekijken veel mensen zijn show vanaf de heuvels naast de Alpha, en ook de tent zelf is goed gevuld. Ondanks dat het nog vroeg is, is het publiek enthousiast en kan Tom Odell rekenen op veel applaus. Als zijn hit Another Love wordt ingezet is het festival los.

Absurdisme

Een paar uur later is het aan de Zuid-Afrikaanse rapformatie Die Antwoord om het Lowlands publiek te laten bewegen. Een makkelijke opgave voor het absurdistische trio. Vanaf het eerste nummer is het raak. Een springende massa Lowlanders is het geval. Tot twee keer toe springt de frontman het publiek in. Opvallend ook zijn de dansers, die bijna bij elk nummer weer een andere outfit aan hebben. Die Antwoord laat zien de hoofdtent van Lowlands makkelijk aan te kunnen.

20160819_JBV_LOW_0006

Even na vijven kan Lowlands zich opmaken voor de eerste regen. Regen die later die avond ook nog een paar keer zal vallen. Toch is de dag vooral warm, en op de paar buitjes na is het een prima festivaldag. Als het dan toch begint te regenen is er genoeg plek om te schuilen. In de India zorgt het hoe dan ook voor een volle tent voor het Britse duo van The Kills.

Het had weinig gescheeld of de band had helemaal niet op Lowlands gestaan. Zanger en gitarist Jamie Hince vreest voor zijn gitaarspel nadat zijn hand tussen een autodeur is gekomen, na maanden revalidatie is er op Lowlands gelukkig nog maar weinig van te merken. Het geluid in de India staat slecht afgesteld waardoor The Kills al snel op 1-0 achter staan. Zangeres Alison Mosshart is af en toe slecht te verstaan. Desondanks rocken The Kills wel en geven ze alles voor het Lowlands publiek. Nummers van die nieuwe plaat Ash and Ice komen later in de show goed tot hun recht.

20160819_JBV_LOW_0027

Feest van herkenning

In Engeland vullen ze stadions, maar in Nederland kan Biffy Clyro op minder publiek rekenen. De Bravo is slechts halfgevuld. Wat tegenzit is dat headliner Muse tijdens de show begint. Veel mensen lijken de hoofdact van Lowlands niet te willen missen. Het is dan ook dringen geblazen bij de Alpha. Het is er druk, heel druk. Muse is een geoliede rockmachine die hit na hit op de menige afvuurt. Het publiek zingt luidkeels mee en Muse is voor veel fans vanavond een feest van herkenning. Even na elven is het gedaan en lijkt de show zijn omgevlogen; Muse sluit dag 1 van het festival waardig af.

Bekijk ook: het fotoverslag van de eerste Lowlandsdag