Recensie

King of Fighters 14 is Street Fighter alsof de tijd heeft stilgestaan

01-09-2016 16:06

Mijn liefde voor Street Fighter begon en eindigde midden jaren negentig op een camping in Spanje. Tijdens vakanties waar ik achter meisjes aan had moeten rennen verspilde ik pesetas liever aan Blanka. De diepgang achter de Street Fighter ging volledig aan me voorbij maar dat deerde niet; ik was degene die die Blanka-koprol kon. Om een of ander reden echter, die vast ook bij mij ligt, ben ik in de loop der jaren van Street Fighter vervreemd geraakt. Wanneer ik het nu oppak weet ik niet wat te doen. Niets lukt me er nog mee.

King of Fighters 14, de kloon die ik nooit begreep, brengt dit gevoel van weleer opeens helemaal terug. Het ziet eruit – en dit is een compliment – alsof de tijd heeft stilgestaan; kinderlijk kleurrijk en speels. Die speelsheid is ook voelbaar in de besturing. Basisaanvallen voelen snappy, bevredigend en met wat geklooi ziet het er er snel uit alsof ik wat voorstel. De enorme selectie aan personages intimideert daardoor ook niet. Iedereen is snel onder de knie te krijgen.

Meters, combo’s en supercombo’s

Dit alles suggereert een banale knoppenrammer zonder enige diepgang, maar dat is het natuurlijk -de serie heeft al jaren een hardcore following in Japan- ook weer niet. Ook hier zijn er meters, combo’s en supercombo’s. Maar niet alleen zijn deze makkelijk onder de knie te krijgen, ze worden ook op intuïtieve manier aangeleerd. Veel super’s zijn lichte variaties op eerder aangeleerde combo’s. Na een aantal uur opent zich langzaam een ander soort diepgang; een die eens niet zoveel te maken heeft met het onthouden van complexe knoppencombinaties.

Alsof de makers wisten dat dit hét moment was (de laatste Street Fighter is mager qua content), hebben ze KoF 14 tot de rand volgepropt met zaken waar Street Fighter tekort schiet. Verhaalmodus, enorme galerij met vrij speelbaar artwork, robuuste trainings en vs. opties.

Meest opmerkelijke in dit door belabberde netcode geplaagde genre: matchmaking gaat vlot en levert vaker wel dan niet lagvrije potjes op. Hierbij moet wel vermeld worden dat om iemand te vinden je de regiosettings van Europa af moet halen omdat Europeanen kennelijk nog allemaal Street Fighter spelen. Hun gemis.

Score (5/5)

SCORE5