Bonusquote: kunstenaar raakt bijna-gratis atelier op A-lokatie kwijt, eist bijstand

04-09-2016 15:31

Je hoeft helemaal niet per se een babyboomer of een millennial te zijn om een volkomen misplaatst gevoel van entitlement te koppelen aan een mild-parasitaire instelling en een hardnekkige megalomanie. Dat bewijst kunstenaar Leo Wijnhoven. De artist huurt al 27 jaar een atelier van 48m2 op een absolute toplokatie aan de Amsterdamse Eglantiersgracht, voor 315 euro per maand. Een schijntje. Woningbouwvereniging De Key verhoogt dat naar een marktconformer tarief van rond de 600 euro per maand, nog steeds zeer schappelijk voor dat formaat atelier op die plek. Leo woedend:

Ik verkoop gemiddeld twee grote werken per jaar. Die leveren gemiddeld tussen de tweeduizend en drieduizend euro op. Met een marktconforme huur kunnen kunstenaars hier niet blijven.

Dus omdat bijna niemand Leo’s schilderijen wil kopen, kan hij die 600 piek niet ophoesten. Met een marktconforme huur kunnen prutsende kunstenaars er niet blijven nee, reken maar dat iemand als Damien Hirst die huur wel kan missen hoor. Met een marktconforme huur kunnen ook postbodes, vrachtwagenchauffeurs, politie-agenten, verpleegsters, zeg maar: mensen met laagbetaalde, nuttige beroepen niet in hartje Amsterdam huren. Dan zou je kunnen denken: hm, jammer, er is al 27 jaar geen markt voor mijn werk. Althans, niet genoeg om van te leven. Tijd om van schilderen mijn hobby te maken, een baan te zoeken en zelf mijn eigen hobby betalen.

Zo niet Leo. Leo laat zich niet gek maken. Leo is een Kunstenaar met een grote K, die moet gewoon voor een prikkie op een toplocatie zijn Kunst kunnen breien die niemand koopt. Leo kan niet goedkoop buiten de stad zijn Kunst maken, kom nou! Leo kan niet zomaar gewoon werken voor zijn geld en schilderen voor zijn plezier!

Ze zeiden me dat ze de huur marktconform willen maken, maar voor mij betekent dat het einde van mijn kunstenaarschap. Dan kan ik me bij de bijstand aanmelden.

Kan iemand aan Leo uitleggen dat ‘geen bijnagratis atelier in de Jordaan hebben’ niet gelijk staat aan ‘recht op bijstand’? Maar geen nood, het lijkt misschien alsof Leo voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten en als dat niet lukt zijn hand ophoudt voor gratis geld dat u vanaf morgenochtend 9:00 weer gaat ophoesten. Gelukkig is dat slechts schijn, Leo doet het niet voor Leo.

Het is belangrijk om kunstenaars in de stad te houden. Ik doe dit voor alle kunstenaars.

Leo. Ga eens werken.