Recensie

Zomergasten-recensie: Mark Rutte

05-09-2016 01:02

Twee keer plasje tijdens de uitzending moeten doen dus de lijst is niet uitputtend maar dit zijn de doelgroepen die minister-president Mark Rutte zondagavond bij Zomergasten probeerde te bereiken: Bach-fans, gelovigen op drift, liefhebbers van House of Cards (de originele Britse serie met Francis Urquhart én de Amerikaanse met Frank Underwood), fans- en tegenstanders van Rita Verdonk, good-clean-fun liefhebbers van Fred Oster en zijn befaamde TV-kwis met knaagdieren (50PLUS-doelgroep zeg maar), mensen die de (de)kolonisatie van Indonesië hebben meegemaakt (al dan niet in Jappenkampen), mensen met AIDS of nabestaanden van mensen met AIDS, Holocaust-overlevers en de generaties daarna, Wilders-haters en PVV-aanhangers, tegenstanders van schreeuwende Erdogan-klikturken en tegenstanders van blanke mannen die staan te schreeuwen: er-komt-een-azc-in-het-dorp-daar-moet-een-piemel-in, Ramses Shaffy-fans, Poetin-haters & fanboys, Mitterand-types, iedereen die de Toppers en topsporters leuk vindt, Water- en Waterschapliefhebbers en alles en iedereen die iets met piano heeft. En vrijgezellen natuurlijk.

Is zo’n brede boodschap verrassend? Nee. Dit is de makke van een politicus uitnodigen bij Zomergasten: die zijn per definitie on message en zitten er vooral om hun eigen winkel te verkopen (De politicus is ook koopman, gaf Rutte toe).

Rutte en zijn familie

Hebben we Rutte beter leren kennen (doel van de VVD-campagne komende tijd is de partijleider een meer persoonlijk gezicht te geven)? Nee, alle verhalen waren al bekend: hij is een nakomertje, Indische familiegeschiedenis, broer Wim had AIDS, niet goed met de meisjes. Over die broer het volgende: dat zit niet goed. In dat ‘het was geen taboe in mijn familie maar er werd niet over gesproken’ zat een zekere spanning en presentator Thomas Erdbrink deed terecht zijn best de oester tweemaal open te breken maar Rutte gaf geen sjoege. Maar hoe belangrijk is dat eigenlijk, wat is het belang voor de kijker om te weten hoe dat precies zit? Het verlies van een familielid is één van de meest persoonlijke zaken voor een mens, of hij nou AIDS had en/of homo was doet er niet toe.

Dat mededogen kijker dezes liep echter gelijk een buts op toen Rutte vervolgens het hertrouwen van zijn vader met de zus van zijn in het Jappenkamp overleden echtgenote de ‘Wiegel-constructie’ noemde. Ja, Hans Wiegel trouwde met de zuster van zijn overleden eerste echtgenote. Nee, dat kun je niet bijkans harteloos een ‘constructie’ noemen. Een pijnlijke uitglijder van de leider van een partij die zich laat voorstaan op goede interne verhoudingen. Niet netjes.

Dan nog enkele observaties

– Het fragment met Willem Oltmans. Oltmans die succesvol een miljoenenclaim incasseerde nadat hij jarenlang de Nederlandse overheid het vuur aan de schenen had gelegd over onder meer Nieuw-Guinea werd boos op interviewer Adriaan van Dis. Die laatste geloofde niet dat Oltmans zoveel bemoeienis met die kwestie had. Oltmans: “Ik ben ook niet geïnteresseerd in je gelul. (-) Je zit de boel hier zwaar te besodemieteren.”
Rutte: “Mooie TV.”
Erdbrink: “Oltmans was bezig met onderste stenen halen bovenhalen.”
Rutte: “Mooi voor de TV-kijker, bedoel ik.”
AU! Zie ook: MH17, De Roy van Zuydewijn, Edwin.

– Rutte in minder dan  5 minuten tijd over zijn machtsstrijd met Rita Verdonk (auteur parafraseert): ‘Slim dat ik Rita er niet gelijk uit heb gezet. (-) Achteraf had ik Rita er eerder uit moeten zetten’. RUTTE OP ZIJN BEST, schalde door de salon. “Iedereen tevreden!”

– “Ik ben nu 49 en twijfel constant over het geloof” – Handreiking naar de confessionelen wat ik u brom. Zie ook zijn opmerking over zijn eerste vicepremier Maxime Verhagen: “Maxime Verhagen radiates power.”
Yeah, Darth Vader deed ook zoiets.

Sluiten we af met de Q&A

Q: Hebben we Mark Rutte beter leren kennen?

A: Neen.

Q: Is dat belangrijk?

A: Waarom zouden we dat willen? Hij lijkt een blije pipo en zal dat voor een dikke 80 procent ook wel zijn.

Q: Aardige vent dus?

A: Ongetwijfeld. Hij huilt alleen in bed als Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof belt. Dat wens je niemand toe.

Q: Goeie uitzending?

A: Dit was een ruim drie uur durende show ten faveure van de lijsttrekker van de VVD die in 2017 zijn derde kabinet wil vormen. Hij was on message, wierp zich op als de drakendoder en heeft alle doelgroepen bediend. Rutte zat er niet voor de kijker, de kijker zat er voor hem. Kritische volgers van onder meer het MH17-dossier, de kwestie Edwin de Roy van Zuydewijn en Europa-critici weten echter beter.

Resumerend: ik ga Mark Rutte herinneren als een geweldig gave premier en Zomergasten als een geweldig gaaf TV-format dat eindigde in 2016.

Lees ook

Bert Brussen – Zomergasten-recensie: Abou Jahjah