Kunst

Twee mensen al in 2005 veroordeeld voor diefstal Van Gogh-schilderijen, Camorra lijkt betrokken

30-09-2016 10:58

Voor de diefstal van de twee schilderijen van Vincent van Gogh die nu zijn teruggevonden, zijn in 2005 twee mensen veroordeeld. Octave D. en Henk B. kregen in hoger beroep respectievelijk 3,5 jaar en drie jaar en twee maanden cel opgelegd. Ook werden de twee veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 350.000 euro aan het ministerie van OCW, de eigenaar van de schilderijen.

De straf viel in hoger beroep lager uit dan in eerste aanleg: toen werd het 4,5 en vier jaar cel. Het hof baseerde zich voor de veroordeling onder meer op DNA-sporen die bij het Van Gogh-museum werden gevonden, getuigenverklaringen en afgeluisterde telefoongesprekken.

De mannen ontkenden tijdens het proces stellig iets met de roof van Zeezicht bij Scheveningen en Het Uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen te maken te hebben. Volgens hun advocaten waren de twee erin geluisd. Een pet en een muts waarin DNA-sporen werden gevonden zouden met opzet zijn achtergelaten door de werkelijke daders, om de autoriteiten op een dwaalspoor te brengen.

De Italiaanse politie houdt vandaag een persconferentie over in beslag genomen goederen van de Camorra, de Napolitaanse mafia, waaronder ‘twee zeer kostbare schilderijen.’ Hoewel nog niet officieel bevestigd, zou dit om de twee Van Goghs gaan. De doeken werden gevonden in één van de huizen van een drugsdealer in Castellammare di Stabia, nabij Napels.

Twee gestolen schilderijen Vincent van Gogh teruggevonden

(ANP/TPO)