Opinie

Vrijheidshatende ChristenUnie tegen metalconcert met kerst

'Wat doet het college om de jeugd te beschermen?'

Speciale kerstoptredens zijn een beetje de nieuwe mode bij metalbands, lijkt het. Zo ook bij het Limburgse Carach Angren, een Melodic Black Metal band. Zij staan zaterdag 24 december in de P60 in Amstelveen, maar niet als het aan de ChristenUnie ligt. De christelijke partij maakt zich zorgen om de geestelijke gezondheid van ‘de jeugd’ die het concert bezoekt. In de gemeenteraad van Amstelveen zijn zelfs vragen gesteld over de subsidies aan het poppodium. Als het aan de partij ligt verbindt de gemeente aan de verstrekte gelden de voorwaarde “dat geen optredens van dit soort metalbands met donkere spirituele invloeden” plaatsvinden, zo lezen we bij website Amstelveenz.

flyer-p60-16-12-24-xmas-metalnight-002Carach Angren maakt sinds begin jaren ’00 furore met de voor het genre kenmerkende theatrale shows, en zetten daarbij bijvoorbeeld ook danseressen op de planken. Afgelopen zomer traden zij ondermeer op bij  het Belgische metalfestival Graspop. In 2015 bracht de band haar meest recente album, This is No Fairytale, uit. In het voorprogramma van de ‘XMas Metalnight’  in Amstelveen staan de bands The Monolith Deathcult en Tragacanth.

‘Een demonische invloed op de Amstelveense jeugd’

De ChristenUnie vindt het staaltje Nederlandse muzieksucces maar niets, zij vallen ook over de aankondiging waarin staat “Als het koude zweet je langs de rug loopt, het kippenvel je bekruipt, je hart een slag overslaat en angst je in een wurggreep houdt, dan weet je dat je in het horrorrijk van Carach Angren bent getreden”. “Duister is zeker alles wat met deze band te maken heeft”, zo zegt het burgerlid voor de ChristenUnie, ene Henk Stoffels.

De plaatselijke CU-fractie zegt niet te kunnen accepteren dat een “demonische invloed wordt uitgestort over de Amstelveense jeugd die dit concert bezoekt”. De fractie vraagt het college verder wat zij doet om “de jeugd die op kerstavond bij P60 wordt blootgesteld aan ‘demonen en duivelse hekserij'” te beschermen. Ook de thematiek van het met het speciale concert gepromote album staat de partij niet aan, zo weet AT5.

Volgens Stoffels zijn de gevolgen van de muziek vergaand. Desgevraagd geeft hij aan dat de gevaarlijke muziek “in het uiterste geval [kan] leiden tot daden zoals Tristan van der Vlis en Anders Breivik die hebben aangericht”.

Het is een echte klassieker: een christelijke partij die muziek wil verbieden. Maar de kritiek van de partij is ook een teken aan de wand: wanneer ze een flintertje macht krijgen, slaat de CU het liefst aan het verbieden op basis van het gekoesterde geloof. Of de bestuurlijke macht in goede handen is bij mensen die geloven in de ‘demonische invloed’ van een stel aardige Limburgers, is maar de vraag.

Titelafbeelding: Flyer P60 – Amstelveen

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.