Leven

Negatief reisdavies voor populair vakantieland Gambia

17-01-2017 18:38

Update: President Yahya Jammeh van Gambia heeft de noodtoestand uitgeroepen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt Nederlanders om vakantiereizen te ondernemen naar Gambia. Het reisadvies voor het Afrikaanse land is dinsdagmiddag aangescherpt. Reisorganisaties zijn inmiddels ingelicht over de wijziging, liet een woordvoerster van het departement weten.

De kleurcode bij het reisadvies op de website is gewijzigd van geel (veiligheidsrisico’s) naar oranje (alleen noodzakelijke reizen).

In Gambia is na de verkiezingen onrust ontstaan omdat president Yahya Jammeh de macht niet wil overdragen. Hij verloor op 1 december de verkiezingen van Adama Barrow, maar weigert te vertrekken. Nigeria en een aantal andere West-Afrikaanse landen bereiden zich voor op een militaire interventie in het land.

Buitenlandse Zaken heeft alle Nederlanders die in Gambia wonen en bij het ministerie bekend zijn via een sms op de hoogte gebracht van het aangescherpte advies.

Ruim 1600 mensen die op dit moment reizen door Gambia via reisorganisaties TUI en Corendon worden teruggehaald naar Nederland. De organisaties doen dat omdat het ministerie van Buitenlandse Zaken Nederlanders ontraadt vakantiereizen te ondernemen naar het land in Afrika.

“Er worden ernstige onregelmatigheden verwacht rondom de machtsoverdracht van het presidentschap in Gambia. Dat kan onveilige situaties opleveren voor de in het land aanwezige vakantiegangers”, aldus TUI. Ruim achthonderd mensen zijn via TUI in Gambia.

Volgens TUI is het land nu niet geschikt als toeristische bestemming. TUI brengt de komende dagen geen nieuwe vakantiegangers naar Gambia. De mensen die naar Nederland teruggaan, worden woensdag en donderdag opgehaald.

Corendon verwacht dinsdagnacht al mensen op te kunnen halen. “We wachten nu nog op informatie over het tijdstip dat ons vliegtuig kan landen, maar wij hopen vannacht nog aan te komen.” Corendon heeft 813 mensen in het land.

Anp

Screen Shot 2017-01-17 at 18.45.21