Binnenland

Bonusquote – Carine Crutzen snapt ‘dobberneger’ en leest liever TPO dan NRC

23-02-2017 22:30

Dat was even slikken, voor de GoedVolkskrant-lezer. Theater-, film- en TV-diva Carine Crutzen laat heur bevallige oortjes niet hangen naar het allesoverstemmende polikoor van de subsidie-afhankelijke Kulturkammer en komt met een stukje inzicht in Nieuwe Media en Satire waar de drie overgebleven Volkskrant-abonnees zich van verslikten in hun havermout.

The Post Online of NRC Handelsblad?
‘The Post Online. Het is niet helemaal met elkaar te vergelijken, want NRC is een kwaliteitskrant en The Post Online een dwarse blog, begonnen door Bert Brussen. Ik vond Bert een onwijze schreeuwlelijk – dat is hij online ook vaak. Ik heb hem via Twitter leren kennen en ik heb veel waardering voor zijn initiatief. Het zou een rechts blog zijn, maar je kunt er ook linkse stukken vinden, wat de begrippen rechts en links tegenwoordig ook mogen betekenen. Ik heb er bijvoorbeeld een artikel geschreven waarin ik de bezuinigingen op cultuur bekritiseer.

‘Ik ben het lang niet altijd eens met wat op The Post Online verschijnt, maar dat is inherent aan een opiniesite. De felle toon schudt mensen wel wakker. Ik vind dat goed: we zijn te braaf geworden in Nederland.

‘Ik ben blij met iemand als Annabel Nanninga, die voor The Post Online schrijft. Zij bedrijft polemiek, dat is een genre met scherpe stijlvormen. Ik vind het vreemd dat satire, overdrijving en verheviging bij columnisten vaak niet herkend worden, terwijl dat bij cabaretiers als Hans Teeuwen en Youp van ‘t Hek wel zo is.

‘Ze gebruikte het woord ‘dobberneger’ om te beschrijven hoe die mensen op zee dreven en dat daar niets aan gedaan wordt. De verontwaardiging daarover vind ik stompzinnig. In plaats van gekwetst te zijn door de toon, kun je ook naar de context kijken: ze omschrijft de situatie. Bootjes met donkere mensen die daar dobberen en wij doen daar niets aan.

‘Objectieve journalistiek bestaat niet, want je neemt altijd je eigen mening mee in een stuk, maar je moet wel zo objectief mogelijk zijn. Ik vind dat kwaliteitskranten dat onvoldoende doen. In de Volkskrant stond laatst de tweede vrouw van de PVV, Vicky Maeijer, op de voorpagina. In het artikel stond: ‘Zij is blond als Marine le Pen.’ Dat is in de gedachte van: we doen wel iets aan de PVV, maar we gaan natuurlijk wel laten merken dat we helemaal niet voor de PVV zijn. Ik vind dat beschamend, de lezer wordt op deze manier niet serieus genomen.’

Nou. Nonconformisme doe je zo. In de Amsterdamse Nederlandse cultuurscene zal haar pleidooi met afgrijzen ontvangen worden, en dat weet La Crutzen ook wel, maar hee: ruggengraat, het mag wat kosten.