Opinie

Raad voor Cultuur wil miljoen meer subsidie voor onder meer ‘niet-westers’ aanbod

Nederlands staatsinfuus voor niet-westerse cultuur die commercieel niet kan overleven

Dertien culturele instellingen die een plek bieden aan vernieuwende genres krijgen als het aan de Raad voor Cultuur ligt een eenmalige subsidie. De raad heeft minister Jet Bussemaker (OCW) geadviseerd in totaal een miljoen euro te verdelen, variërend van 50.000 tot ruim 100.000 euro.

Het gaat om DOX, Worm, P/////AKT, TAAK, Onomatopee, Noorderlicht, BioArt Laboraties, Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam, Textielmuseum | Textiellab, Het Nationaal Jeugdorkest en Jeugdorkest Nederland, Crossing Border, El Hizjra en literaire tijdschriften als ‘De Gids’ en ‘Boekie Boekie’.

Deze instellingen hebben volgens de raad oog voor jongere generaties, cultureel diverse makers of een ander publiek. Dat is nodig, zo meent het adviesorgaan, omdat de huidige cultuursector geen afspiegeling is van de veranderende bevolkingssamenstelling. “Instellingen met een vernieuwend, niet-westers aanbod en nieuwe publieksgroepen zijn nog te weinig zichtbaar. Bovendien weten zij minder goed de weg naar de subsidiekanalen te vinden.”

(ANP)

Wegmetonzen van uw geld

Er is dus subsidie nodig voor onrendabele kunst omdat anders Migratie-achtergrondiërs niet genoeg naar het theater of museum gaan. En die stakkers weten amper de weg naar de Nederlandse soepsiedie-kanalen, ook nog eens. Waarom de NEDERLANDSE raad voor Cultuur niet-westerse cultuur zou moeten promoten met NEDERLANDS belastinggeld is ons een raadsel, maargoed, het is ons sowieso een raadsel waarom de kunst- en cultuursector niet gewoon aan de wetten van marktwerking zou moeten voldoen zoals iedere andere branche. (Conserveren van cultureel erfgoed uitgezonderd, meer, meer, meer geld daarvoor!)

Een afspiegeling van de ‘veranderende bevolkingssamenstelling’ bereik je niet door gratis geld te strooien, wie ooit een theatervoorstelling of museum bezocht weet dat het publiek op deze bijeenkomsten zo wit is als een vergadering van de Correspondent.

Geld voor inactieve El Hizjra-club

Welke mol El Hizjra binnen de Raad van Cultuur heeft, is onduidelijk. De Raad wil meer geld voor een club met een leuke niet-westerse naam, die al sinds juli 2016 niets meer heeft gedaan, als we kijken naar de site en de agenda. Site bezoeken op eigen risico, zie onder. Misschien kan de toelage besteed worden aan een betere beveiliging van de site:

Subsidie doodt sowieso elke vorm van creativiteit en diversiteit, of dacht u dat een toneelstuk over de ramp die de vluchtelingenstroom is, een cent subsidie zou vangen? ‘Diversiteit’ is voor geldstrooiende moeilijkebrillen altijd een kwestie van afkomst en kleur, nimmer van meningen en standpunten. Laten wij hopen dat de hand op de knip blijft en dat er minder, minder, minder geld naar politiek correcte hobbydingetjes gaat. Wij zijn even een aanvraag indienen voor ons Noord-Oeigoers N€usfluitorke$t.

Beeld: Subsidieverslaafden met afkickverschijnselen

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.