Rover Van Gogh-schilderijen: ‘ik dook onder bij Patrick Kluivert’

21-03-2017 09:23

De inbreker die in 2002 twee Van Gogh-schilderijen stal, heeft ondergedoken gezeten bij Patrick Kluivert in Barcelona. Dat is althans het verhaal van Octave Durham, alias Okkie, in de speciale Brandpunt-documentaire die dinsdagavond wordt uitgezonden. Dat meldt het AD.

Okkie doet daar tot in detail uit de doeken hoe hij – met hulp van een mede-inbreker – twee meesterwerken uit het Van Goghmuseum wist te roven. Toen de politie na lang onderzoek eindelijk zijn woning in Amsterdam binnenviel, wist de beroepsinbreker alsnog te ontsnappen. De doeken zijn weer terecht, ze werden gevonden in een opslagplaats van een Italiaanse maffiabaas.

Daarna vluchtte hij naar Spanje, waar hij naar eigen zeggen onderdak kreeg bij niemand minder dan Patrick Kluivert, die toen voetbalde voor FC Barcelona.

Het AD citeert Durham:

Okkie: “Een vriend van mij was Patrick Kluivert. Die woonde bij mij in de buurt in Amsterdam. Ik kwam Patrick in Barcelona tegen en vertelde dat ik door de politie werd gezocht. Natuurlijk zei ik niet dat het vanwege de Van Goghs was. En toen zei hij: ‘Waarom zit je de hele tijd in een hotel? Waarom blijf je niet bij mij thuis?’ Toen zei ik: ‘Als ze mij pakken, kom je in alle kranten van de wereld.’ Waarop hij zei: ‘Dat kom ik toch al.'”


(ANP/TPO)