TPOok!

 
Binnenland

Nederland blijft gewoon Turkse overheids-imams binnenhalen

De lange arm blijft greep houden op Nederlandse Turken

Turkse imams zullen beter worden voorbereid op hun komst naar Nederland. Dat gebeurt op aandringen van het Nederlandse kabinet. “Het is belangrijk dat imams kunnen bijdragen aan de integratie en participatie van Nederlanders met een Turkse achtergrond in de samenleving.”

Dat schrijven minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) woensdag aan de Tweede Kamer. Ook wordt gekeken of de uitgezonden imam na aankomst in ons land een programma kan volgen dat zich richt op de Nederlandse taal en essentiële kennis van de Nederlandse samenleving.

De imams worden uitgezonden door Diyanet, de Turkse religieuze overheidsorganisatie. Ze gaan dan aan de slag bij de Islamitische Stichting Nederland (ISN), de Nederlandse tak van Diyanet. De gebedshuizen hier worden niet direct gefinancierd door de Turkse overheid, die betaalt alleen de uitgezonden imams.

ISN kwam vorig jaar in opspraak omdat haar voorzitter – tevens attaché Religieuze Zaken – namen aan Turkije doorspeelde van Gülenisten in ons land. De Gülen-beweging wordt door Ankara verdacht achter de coup van vorig jaar te zitten. De voorzitter is na het incident door Turkije teruggetrokken. Zijn opvolger zal geen diplomatieke functie meer hebben, is afgesproken.

(ANP)

Lees ook:

Terugkijken – Reportage Annabel Nanninga over ‘Erdogan-Turken’ in Nederland
NederTurken en hun integratie, wij/zij zijn er nog lang niet

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.