TPOok!

 
Video

Noam Chomsky en komiek Wallace Shawn over ‘lekker op de bank zitten’

'Trump stemmers willen juist graag werken in de kolenmijnen'

Lieftallig filmpje (12.19 min.) met oude mannen waarin een dosis eerlijkheid wordt gevolgd door een dosis wijsheid. ‘We willen eigenlijk lekker op de bank zitten’, zegt de Amerikaanse komiek en acteur Wallace Shawn:

“We doen wel een beetje moeite, om te stemmen, om te werken, om een zieke vriend te bezoeken of een vriendelijk woord te hebben voor iemand. Maar wat we éigenlijk willen is lekker op de bank, iemand die ons warme chocomelk brengt. Zo ben ik eigenlijk echt, zo is iedereen echt. Egoïstisch en op zoek naar comfort, en we kunnen daar niet onderuit.’

Noam Chomsky:

“Ik ben het daar niet mee eens. Er wordt al ruim honderd jaar een enorme moeite gedaan om mensen ervan te overtuigen dat we zo zijn. Het is een gigantische industrie. Wat ze denken is: get them out of our hair – en richting consumeren. Elke minuut is erop gericht om je veranderen in die mens die jij beschrijft. (…) Voor kinderen is er de zeur-propaganda, er zijn methoden om dat te bevorderen, zodat ze ‘dood gaan als ze iets niet krijgen’. Ik zie mijn kleinkinderen zo zitten voor de tv. Maar kijk naar die Trump stemmers, de middenklasse. Luister eens naar wat ze zeggen. Die willen helemaal geen hand-out, die willen werken in de kolenmijnen. Ze willen niet op de bank zitten.

Het meest natuurlijke voor mensen is om onafhankelijk en creatief te zijn, om oude auto’s op te lappen, wat dan ook. Zelfs als het een afschuwelijk werk is. In de 19e eeuw was de middenklasse belezen, meer dan de aristocraten. Mensen willen hun waardigheid, dat is wie we zijn. Maar onze economie is totaal toegewijd aan het uitdrijven van die waardigheid, en ze doen het bewust. Irrationele, ongeïnformeerde consumenten moeten we worden. Zo moeten we geloven dat we mensen zijn die graag op de bank zitten.”

 

   

Steun direct Sietske Bergsma

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.